Bom op boot moet ondernemers leren over havencriminaliteit

De bom die ontmanteld moet worden © Omrop Fryslân
Er ligt in bom op een Sneker boot en die moet ontmanteld worden. Geen echte boot, maar een escaperoom. Doel is om ondernemers te leren over havencriminaliteit.
De havenmeester heeft gebeld: er ligt een vreemde boot in de haven. Uit onderzoek blijkt dat er een tijdbom aan boort ligt. Jij bent onderdeel van een team dat die bom moet uitschakelen, maar er is niet veel tijd.
Dat is kortgezegd de opzet van de escapeboot die deze dagen in de havens van Sneek, Leeuwarden en Grou ligt. Criminaliteit in jachthavens neemt toe. Met de boot wil het Platform Veilig Ondernemen ondernemers daarover inlichten.
Op deze boot leren ondernemers om eerder criminaliteit in havens te herkennen
"We hebben helaas te maken met ondermijning in Nederland", zegt Rinnie ten Grotenhuis van het Platform Veilig Ondernemen. "Wij proberen ondernemers en andere betrokkenen bewust en weerbaar te maken tegen ondermijning in de criminaliteit."
"Op de escapeboot leer je spelenderwijs welke signalen je tegen zou kunnen komen, als je in een haven of op een boot bent", vertelt ze. Zo kunnen deelnemers extra tijd vrijspelen door opvallende zaken te noemen die niet op een schip horen, zoals een stapel paspoorten en een aantal jerrycans.
De escapeboat in de Sneker jachthaven © Omrop Fryslân
"Je kunt bijvoorbeeld letten op of een boot aan de ene kant wat dieper in het water ligt dan aan de andere, of dat er veel mensen op een te kleine boot zitten", zegt veiligheidsadviseur Grietje van der Meulen van het platform. "Dat kunnen signalen zijn van ondermijning."
Ook wordt er voorlichting gegeven aan bijvoorbeeld in de flat tegenover de haven: "Dat zijn de ogen en oren van de haven. Zij zitten regelmatig op het balkon, zien alles en kunnen ons veel helpen."
Havencriminaliteit was lang een soort 'ver-van-het-bed-show' in Fryslân, maar het blijft niet langer beperkt tot bijvoorbeeld Rotterdam. Het risico in Noord-Nederland is groter geworden, zegt Van der Meulen: "Het is een 'waterbedeffect'. Als regio's in bijvoorbeeld Rotterdam goed worden aangepakt, dan bestaat er een kans dat het deze kant op komt. Dan zijn wij er om die signalen bij de mensen over te brengen."
De boot ligt nu in Sneek, maar dat is niet het einde van de campagne, zegt Van Grotenhuis: "We zijn nog maar net begonnen. Deze week gaan we nog naar Leeuwarden en Grou, maar achter de schermen zijn we bezig om een programma te maken voor 2024."
Dan wil de organisatie bijvoorbeeld havens in Súdwest-Fryslân en Harlingen opzoeken.