Muzikale jongeren kunnen zich uitleven op Simmer Akademy in Drachten

© Omrop Fryslân
Wie deze week door schouwburg De Lawei in Drachten loopt, ontkomt er niet aan: overal is verschillende muziek te horen. 83 muzikale jongeren zijn begonnen met een talentontwikkelprogramma, de Fulkaan Simmer Akademy.
Gospelmuziek komt uit een bovenzaal, daarnaast wordt Iraanse percussiemuziek gemaakt. In de grote zaal beneden zit een orkest met jeugd tussen de 12 en 21 Jiddische Klezmermuziek te maken.
Fulkaan Zomerschool in Drachten
Dorien Huitema uit Wyckel doet voor de tweede keer mee. "Bij mijn korpsen hebben we niet veel jeugd meer, veel jongeren doen niet meer aan muziek. Nu, met deze Fulkaan Simmer Akademy, is er bijna alleen maar jeugd die muziek maakt. Ik vind het hartstikke leuk om daar contacten mee te leggen. En dat ook mee te nemen voor mijn toekomst."

De grens over

Het thema dat de organisatie dit jaar heeft gekozen, is 'De Groningen Oer'. "Wij willen heel graag dat de jeugd in aanraking komt met muziek uit andere culturen en delen van de wereld", zegt projectleider Renske Wijma.
Renske Wijma, projectleider Fulkaan Zomerschool © Omrop Fryslân
"Maar we willen ook dat de deelnemers hun eigen grenzen leren kennen en wat meer durven. Dat zij denken: hé, dat is eng, maar ik doe het lekker wel. Dan komen ze er achter dat zij veel meer kunnen dan dat ze eigenlijk denken."

Swingen

De gospelzangers onder leiding van Pearl Jozefzoon vullen de zaal met hun gezang. De deelnemers komen voor meer dan alleen beter en muzikaler te worden. Het maken van nieuwe vrienden is ook een groot deel van het programma. "Er is een gezellige sfeer, erg leuk", zegt Daan Rekker. Hij zong al wel, maar het gospelgenre is nieuw voor hem.
Klezmermuziek op de Simmer Akademy Fulkaan © Omrop Fryslân
"Ik ben vooral gewend klassiek te zingen, dat is behoorlijk 'recht'. Met gospel leer ik nu ook veel meer losser te zingen, andere articulatie en vooral in de swing zitten van de muziek, het is iets dat je samen doet en dat komt ook echt terug in de zang."
Vrijdag wordt de week afgesloten met een groot optreden waar iedereen gratis welkom is. Die eindshow is van 19.00 tot 20.00 uur in de grote zaal van De Lawei in Drachten.