Siart Smit stopt als directeur van Oerol: "Het was een pittige periode"

© Omrop Fryslân
Na vijf jaar stopt Siart Smit als algemeen directeur van Oerol. Smit zegt dat het voor hemzelf en voor het festival beter is als er nu een andere directeur komt.
Het was een pittige periode, zegt Smit. In de vijf jaar dat hij verantwoordelijk was voor Oerol, is het festival op Terschelling twee keer niet doorgegaan vanwege corona, en overleed oprichter Joop Mulder.
In de tijd dat hij er zat, is de organisatie erg veranderd, zegt Smit. De mensen zijn jonger geworden. En de inhoudelijke koers van het festival is verlegd: duurzaamheid is nu belangrijker geworden.

Westerkeyn en Betonning

Het afgelopen jaar was het festival voor het eerst niet op de Westerkeyn en de Betonning, maar op het strand bij West aan Zee. Het was een succes, zegt Smit. "Het strand is echt omarmd, de sfeer was helemaal super."
© Jelte Keur
De organisatie moet nog evalueren wat de 'ecologische impact' van het festival op het nieuwe terrein is geweest, zegt de organisatie. Smit: "maar ik zie veel potentie om op deze weg door te gaan."
Het is nu een goed moment op het afscheid aan te kondigen, zegt Smit. Omdat er in januari een nieuwe subsidieaanvraag wordt gedaan voor de komende vier jaar.

Wonen op twee plaatsen

Voor hemzelf komt het ook niet slecht uit. Nu woont Smit nog een deel van het jaar op Terschelling. Voor zijn familie is dat niet handig: zijn kinderen gaan bijvoorbeeld op de vaste wal naar school. Smit wil eigenlijk niet meer op twee plaatsen wonen. Een nieuwe directeur zou eigenlijk fulltime op het eiland moeten wonen, zegt hij.
Zolang er nog geen opvolger is, blijft Smit aan als directeur. Wat hij daarna gaat doen, heeft hij nog niet bedacht.