Werk nieuwe Friese Europarlementariër begint: "Het Wad verdient meer bescherming"

Europarlementariër Anja Haga (midden) met haar team © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Anja Haga uit Dokkum is maandag begonnen met haar werk als Europarlementariër. Dat begint met een werkbezoek aan de Waddenvereniging in Harlingen.
Volgende week wordt Haga officieel geïnstalleerd als Europees commissielid voor de ChristenUnie. Het Waddengebied is een van de speerpunten van de politica: "In het Europees parlement ben ik onderdeel van de visserijcommissie. Als nieuwe Friese Europarlementariër wil ik het Wad en de visserij met elkaar verenigen, dus daarom begin ik hier bij de Waddenvereniging."
"Ik denk dat het Wad prachtig is en meer bescherming verdient. Het is een Natura 2000-gebied, dus Europa heeft daar echt een rol in. Het is ook groter dan Nederland, Duitsland en Denemarken zijn ook onderdeel van het Waddengebied."
Er zou in het Waddengebied meer samenwerking mogen plaatsvinden.
Anja Haga, Europarlementariër CU
Het beheer van de Waddenzee is in handen van een mix aan partijen. Onder hen dus drie landelijke regeringen, die niet altijd op één lijn zitten. Dat moet anders, zegt Haga: "Er zou wat meer samenwerking op plek mogen hebben en meer regie van Europa uit. Op zo'n manier dat de natuur beschermd is, maar dat de vissers wel toekomst hebben."
Haga stelt bijvoorbeeld voor om van het Waddengebied een pilotgebied te maken voor de uitvoering van de nieuwe 'Natuurherstelwet'. Overheden hoeven niet verplicht de wet uit te voeren, maar volgens de Dokkumer kunnen de drie landen goed laten zien wat de mogelijkheden van de wet zijn.
Anja Haga (CU) op bezoek bij de Waddenvereniging © Omrop Fryslân
Toch heeft de ChristenUnie maar één zetel in een parlement van 705 zetels. De vraag is dus hoe groot de invloed van Haga is.
"Zo werkt het altijd in de politiek. Dat gaat niet van één dag op de andere. Maar waar het kan, zal ik proberen deze plannen erin te fietsen. Mensen enthousiasmeren. De komende tijd zal ik in het Europees Parlement lobbyen, zodat meer Europarlementariërs weten dat dit belangrijk is."
Anja Haga (CU) op bezoek bij de Waddenvereniging © Omrop Fryslân
Haga is van plan om de Europese politiek dichterbij de Nederlander te brengen: " Ik begrijp heel goed dat mensen denken: Wat gebeurt daar allemaal? Voor mij is het ook nieuw. Op mijn social media zullen we filmpjes maken om te laten zien hoe het werkt en waar ik tegenaan loop."
Haga, die in Dokkum blijft wonen, zegt: "Ik zal natuurlijk wel eens Fries spreken in het parlement. Minderheidstalen zijn een mensenrecht. Wij moeten dat recht dus ook krijgen. Ik zit ook in die commissie, dus ik wil proberen het Fries daar op de agenda te krijgen."