Van Wonderen nu niet boos: "Sparta is net iets verder op dit moment"

© ANP
Na de overwinning op RKC was Heerenveen Kees van Wonderen boos, na het verlies tegen Sparta (1-3) is hij een stuk tevredener. "Hier hoef ik niet boos over te zijn."
Volgens Van Wonderen zitten Heerenveen en Sparta qua niveau dicht bij elkaar, met één verschil. "Sparta is een ploeg die beter op elkaar is ingespeeld, ze zijn net wat verder op dit moment."
Een beter resultaat was wel mogelijk, vooral als Heerenveen in de sterke beginfase een van de kansen had benut. "We speelden prima en kregen kansen op de 1-0. De spelers hebben gedaan wat er in hun vermogen lag, het was alleen nét niet voldoende."
Kees van Wonderen kan leven met het vertoonde spel tegen Sparta (1-3)
Met andere woorden: "Het had gekund, maar dan hadden we op voorsprong moeten komen."
Dat lukte niet en toen Sparta net voor rust wel scoorde, werd het lastig. "Zij hebben een ploeg die heel goed in elkaar zit, dat wisten we. Ze kunnen ook heel goed omschakelen. Als ze op voorsprong komen, zijn ze levensgevaarlijk."

Slechte dag Noppert?

Bij alle drie goals van Sparta zag doelman Andries Noppert er niet goed uit. Vooral van de tweede baalt hij zelf. Toen legde de Jouster een afstandsschot van Arno Verschueren perfect klaar voor Kiko Saito, die eenvoudig kon scoren.
"Die bal moet ik beter verwerken. En je kunt allerlei theorieën loslaten op hóe ik die bal moet pakken, maar dat is niet nodig. Iedereen heeft het kunnen zien."
Andries Noppert had zijn dag niet tegen Sparta
De eerste treffer van Sparta was ook al een rake rebound. Toen stompte Noppert een schot van Verschueren recht het veld in. "Ik probeerde 'm te verwerken, maar helaas kwam-ie terug. Dan moet je een beetje geluk hebben. En hij (Tobias Lauritsen, red.) maakt 'm goed af, dat vind ik geen fout van mij."
Ook de 3-0 leek een bal die Noppert normaal gesproken wel zou stoppen: een schot van Saito in de korte hoek. "Van elke goal kun je wel iets vinden, ik denk ook dat je aan iedere tegengoal wel iets kunt doen. Deze gaat door de benen van een van onze verdedigers, dat is een beetje ongelukkig. Het zit dan ook niet mee op zo'n middag."
Onbewust zal het wel iets met me doen.
Andries Noppert over de naderende transferdeadline
Sinds zijn komst bij Heerenveen, vorig seizoen, overtuigt Noppert bijna in iedere wedstrijd. Met onder andere een basisplaats op het WK voetbal tot gevolg.
Vandaag was een van de eerste keren dat hij er minder uit zag. Heeft de naderende deadline van de transferperiode daar iets mee te maken? "Onbewust zal het wel iets met me doen. Dat hoort niet zo, maar het is zoals het is."

Dinsdag helderheid

Noppert heeft zijn ambities nooit onder stoelen of banken gestoken: hij wil graag hogerop. Maar nog geen club heeft zich deze transferperiode gemeld. "As ik interessant was als speler, dan waren ze wel gekomen. Maar zolang er niets komt, is er niets. Ik wacht nog heel even. Anders verleng ik m'n contract hier gewoon."
De transferperiode sluit om middernacht op 31 augustus (donderdag). Noppert wil daarvoor al uitsluitsel geven over zijn toekomst. "Binnen twa dagen hak ik de knoop door. Dinsdag weten we het."
Andries Noppert tijdens de wedstrijd tegen Sparta © Orange Pictures
Wie Heerenveen de komende wedstrijden hoe dan ook mist, is Thom Haye. De middenvelder pakte in blessuretijd rood. "Het was de zoveelste counter die we om onze oren kregen", zegt hij. "Ik wilde de aanval eruit halen en zette een tackle in, maar ik was te laat."
Eerst dacht Haye dat scheidsrechter Allard Lindhout de gele kaart tevoorschijn zou halen. "Maar als ik het terugzie, was het wel hard. Ik kan er denk ik vrij weinig van zeggen."
Thom Haye geeft toe: zijn rode kaart kwam door een lompe actie
Er zat misschien wel wat frustratie in, erkent Haye. "Ik kan me heel erg ergeren aan hoe we de wedstrijd weggeven. Ik krijg af en toe ook te horen dat mijn irritatie zichtbaar is. Als simpele dingen verkeerd gaan, dan heb ik het daar inderdaad moeilijk mee."

Meer van je afbijten

Veel types als Haye zitten er niet in de ploeg, vindt hij. "We hebben een elftal dat heel goed kan voetballen, dat hebben we ook laten zien. Maar als een tegenstander zich zo verweert als Sparta, dan moet je soms uit een iets ander vaatje tappen en dan mag je best wel meer van je afbijten."
Irritatie bij Thom Haye © Orange Pictures
Daar wil Haye het voortouw in nemen, maar dit was niet de manier waarop. "Dit was heel laat in de wedstrijd, dus gewoon onnodig. Ik vind het ook lomp van mezelf."
De rode kaart van Haye geeft zijn trainer een dubbel gevoel. "Je moet te allen tijde je kop erbij houden, want voetbal speel je met je hoofd. Dus hij moet dit niet doen, maar het zit ook een beetje in Thoms karakter. Gelatenheid is ook niet goed."
Intussen is duidelijk geworden dat Thom Haye de komende twee wedstrijden van Heerenveen niet mee mag doen. Hij heeft een schorsing gekregen van drie duels, waarvan één voorwaardelijk.