Skûtssjesjoernaal met alle kampioenen: "Stabiliteit, dat is alles"

Skûtsjesjoernaal: de kampioenen van 2023
Omrop Fryslân volgt de skûtsjes van de IFKS iedere dag in het Skûtsjesjoernaal. De uitzending is hierboven te zien, met een samenvatting van de wedstrijd in de grote A.
Het is de laatste dag in Lemmer. En dat betekent dat er beslissingen vallen en kampioenen komen. Luuc Elzinga van de Ut en Thús was al zeker van de eindoverwinning in de C-klasse. En dat voor een debutant. "Een geweldig kampioenschap, dit is een droom. Er waren wel wat verwachtingen, maar kampioen? Geweldig."

Spanning aan boord

Sijmen Kalsbeek van de Raerder Roek stond er in de B-klasse ook goed voor, maar hij moest er nog wel om zeilen.
"Het was zeker spannend! We zijn aan het rekenen geweest. Het was wat onrustig aan boord, iedereen had wat spanning. Maar langzaamaan kwam de rust terug en hadden we in de gaten dat het goedkwam."

"Winnen verveelt nooit"

In de kleine A zat de spanning er ook nog volop in. Met de overwinning in de slotwedstrijd greep Andries Brouwer van het Goutumer Skûtsje de koppositie in het klassement.
"Het ging perfect. We hebben wel getwijfeld, maar we gingen er gewoon voor. En winnen verveelt nooit", zegt de schipper die voor de derde keer op rij kampioen is.

Stabiliteit is alles

Regenen deed het bij de wedstrijd in de grote A, maar er stond een mooie wind. Klassementsleider Sikke Heerschop was met de Ingelskman goed weg, beter dan concurrent Sterke Jerke van Pieter Jilles Tjoelker. Heerschop gaf die voorsprong niet meer uit handen, hij is voor de tweede keer kampioen.
"We waren stabiel, we hebben geen rare dingen meegemaakt. Stabiliteit in het kampioenschap, dat is alles."