Ultee kan voorlopig leven met fouten: "Hiervoor komt publiek naar het stadion"

Trainer Sjors Ultee coacht by Cambuur - Jong Ajax © Orange Pictures
Dit begint op 'Cambuurvoetbal' te lijken, zei trainer Sjors Ultee na de overwinning (4-2) op Jong Ajax. Niet altijd goed, maar wel aantrekkelijk: "Punten pakken en het publiek vermaken, daar zijn we in geslaagd."
Eigenlijk ontstonden alle zes goals na fouten in de verdediging. Dat begon met Michael Breij, die na zeven minuten de bal weggaf. Maar Ultee is vooral blij met wat er daarna gebeurde. "Hoe sterk de ploeg daarna terugvocht, dat is heel knap. Het zou alleen fijn zijn als dat terugvechten iets minder vaak nodig is."
Want de gedachten gingen alweer terug naar de wedstrijd van twee weken geleden, toen Cambuur thuis op een 2-0-achterstand kwam tegen FC Emmen. Toen vochten de Leeuwarders zich na rust terug tot 2-2.
Nu ging het sneller. Twee minuten na de 0-1 was het alweer gelijk, nadat Jong Ajax ook een fout maakte. Ultee: "Beide ploegen durfden te voetballen. Dan maken beide ploegen ook fouten, maar zo krijg je wel een wedstrijd waar het publiek voor naar het stadion komt."
Sjors Ultee: "Iets meer controle mag, maar verder tevreden"
Na die 0-1 ging er wel meer mis bij Cambuur, erkent Ultee. "Het had ook 8-4 kunnen worden of 7-5. Ik denk wel dat wij de meeste mensen kregen. Een open wedstrijd is leuk voor het publiek, maar voor een trainer mag het wel iets minder open."
Doelpuntenmaker Remco Balk is het met zijn trainer eens. "Ik denk dat we soms iets volwassener moeten spelen, niet alleen maar vooruit willen. Jong Ajax kan bij vlagen goed voetballen, maar wij ook. Dat hebben we laten zien."
En dus werd het een leuke avond voor de toeschouwers. "We hebben vier goals gemaakt, helaas ook twee tegen. Maar we hebben het publiek wel vermaakt, denk ik."
Remco Balk: "Ik weet wel bijna zeker dat het een strafschop was"
Zelf was Balk goed voor de 3-1, nadat Jong Ajax opnieuw de bal verspeelde. "Dat doelpunt is ook fijn voor mezelf. Nu moet ik er meer gaan maken."
De vleugelaanvaller was ook betrokken bij de 4-2: hij versierde de strafschop. "Ik kreeg een goede bal van Daniel van Kaam. M'n aanname was niet top, maar ik kon 'm nog wel wegtikken. Hij tackelde me onderuit, penalty."
Niet iedereen was het eens met het besluit van scheidsrechter Pérez, maar Balk zegt dat het geen schwalbe was. "Ik weet wel bijna zeker dat het een penalty was."

'Meer strafschoppen kunnen niet uitblijven'

En of het terecht was of niet, volgens Ultee dwingt Cambuur het ook af. "Ik denk dat we meer penalty's gaan krijgen dit seizoen, want we komen nou eenmaal vaak in het strafschopgebied van de tegenstanders, met loopacties."
Al met al is de trainer blij met hoe het nu gaat. "Dat zei ik ook tegen de groep: inclusief voorbereiding zijn we nog maar negen weken bezig. Dan kun je niet foutloos zijn. Er zitten risico's in, maar als je kijkt naar de goals en de kansen, dan gaan er ook heel veel dingen goed."