Vier skûtsjes in gelijk gesteld na 'valse start', Westenwind dagwinnaar

De Westenwind pakt de winst bij Lemmer © Martin de Jong Fotografie
Na uren van onzekerheid kon het skûtsje De Westenwind van schipper Daan van der Meer juichen: zij zijn de winnaar van de voorlaatste wedstrijd in de IFKS. De spanning in de top van het klassement blijft groot.
Nadat de wedstrijd van vrijdag al meer dan twee uur was uitgesteld omdat er te weinig wind stond, startten de skûtsjes in de grote A-klasse van de IFKS twee keer massaal vals. Bij de derde start hing er een zwarte vlag op het startschip.
Dat betekent dat de schepen die te vroeg over de startlijn zijn, de hele wedstrijd niet meer mee mogen doen. Zes schepen waren te vroeg volgens de wedstrijdcommissie, waaronder de Ingelskman, van klassementsleider Sikke Heerschop.
Zo krijgt Sikke Heerschop te horen dat hij een valse start had (en daarna zegt hij een woord van drie letters)
Heerschop en vier andere skûtsjes die vals waren, zeilden niet verder. Twee anderen wil: de Westenwind en de Waaksdom. Die deden dat met een protest tegen de wedstrijdleiding.
"Wij denken dat we goed zaten", zegt Daan van der Meer van de Westenwind, die als eerste over de finish kwam. "We zaten tussen de Waaksdom en de Ingelskman, en we lagen helemaal stil bij de start, omdat we achter de lijn zaten. Het kan nooit dat wij vals waren. Dit wil ik wel aanvechten."
Hier baalt Sikke Heerschop nog © Martin de Jong Fotografie
Van de vier skûtsjes die niet verder zeilden, gingen er ook drie in protest. Dat waren de Ingelskman, de Grutte Geert en de Verwisseling. Alleen de Eeltje Baas legde zich neer bij het besluit van de wedstrijdleiding.

Vier skûtsjes in het gelijk gesteld

De vijf protesten zijn allemaal tegelijk behandeld: de jury heeft met verschillende mensen gesproken en beelden bekeken. Op basis concludeert de jury dat de Waaksdom en de Eeltje Baas duidelijk vals startten. Zij worden uit de uitslag gehaald en krijgen 17 punten.
De vier andere skûtsjes (dagwinnaar Westenwind, klassementsleider Ingelskman, de Grutte Geert en de Verwisseling) zijn in het gelijk gesteld.
Dat betekent dat de Westenwind inderdaad de dagoverwinning krijgt en 0,9 punten bijschrijft in het klassement. Maar voor dat klassement is het interessanter dat de Ingelskman niet 17 punten krijgt, maar het gemiddelde over alle andere wedstrijden. Dat is momenteel 2,2.
Zo gaat de Ingelskman nog steeds aan de leiding, met nu 7 punten (aftrekrace is 4 punten). Vlak daarachter, met 10 punten (aftrek is 6), staat de Sterke Jerke van Pieter Jilles Tjoelker. Zij werden vandaag tweede.
Interviews met Daan van der Meer (Westenwind) en Pieter Jilles Tjoelker (Sterke Jerke) direct na de finish:
De derde plaats in het klassement was in handen van Wytse Heerschop met de Grutte Geert. Hij lag ook ver voor toen hij uit de wedstrijd ging. Maar omdat hij nu zijn gemiddelde (6 punten) moet bijschrijven, zakt hij in het klassement naar de vierde plaats.

Top van het klassement

Skûtsje Schipper Punten (aftrek)
Ingelskman Sikke Heerschop 7 (4)
Sterke Jerke Pieter Jilles Tjoelker 10 (6)
Redbad Wietse Bandstra 18 (10)
Grutte Geert Wytse Heerschop 19 (11)
Eelkje II Jeroen de Vos 21 (13)
In de kleine A-klasse won Andries Brouwer met het Goutumer skûtsje. Harm van der Weijden finishte als tweede met De Nije Dei, en Sander Meeter werd derde met De Vriendschap. De Nije Dei staat in het klassement nog op één.
Het skûtsjesilen bij Lemmer was lang uitgesteld omdat er niet genoeg wind stond. De wedstrijd van de kleine A-klasse begon rond 15.30 uur, de grote A startte meer dan een uur later.
© Skûtsjeteam De Opstekker
De skûtsjes van de B-klasse hebben deze dag geen wedstrijd gezeild. Er is ook geen ruimte meer om de wedstrijd in te halen.
Het was de bedoeling dat de skûtsjes van de grote en de kleine A-klassen vandaag beide twee wedstrijden zouden zeilen bij Lemmer, omdat ze een dag eerder niet konden zeilen door een gebrek aan wind. Omdat er nu aan het begin van de middag ook bijna geen wind was, is dat niet gelukt.
Waarschijnlijk staat er zaterdag meer wind bij Lemmer. Dan is de laatste dag van het kampioenschap.