Skûtsje Ut en Thús kampioen in C-klasse IFKS

© Martin de Jong
Het skûtsje Ut en thús is kampioen geworden in de C-klasse van de IFKS. Met nog één wedstrijd te gaan is het skûtsje uit Jirnsum niet meer in te halen.
Schipper Luuc Elzinga doet dit jaar voor het eerst mee. Eerder zeilde Floriaan Swart als schipper op de Ut en Thús. Hij werd vorig jaar zesde in de A-klasse. Omdat er nu een nieuwe schipper is, zeilt het skûtsje dit jaar in de C-klasse.
Het is voor het eerst dat er een skûtsje uit Jirnsum meedoet aan de IFKS. Toen Floriaan Swart nog schipper was, kwam het skûtsje uit voor Sneek.
Bij de wedstrijd van vrijdag kwam de Ut en Thús als tweede over de finish. De grootste concurrent voor het kampioenschap, Gerrit de Vries, finishte als derde. De Frije Fûgel van Jeroen Mous kwam als eerste over de finishlijn.
Omdat de Ut en Thús in de slechtste wedstrijd tot nu toe als derde finishte, kunnen Elzinga en zijn bemanning nooit meer dan drie punten erbij krijgen. Skûtsjes mogen het slechtste resultaat aftrekken van het totaal.
Geartsje de Vries was aan boord van de Ut en Thús
De wedstrijd begon later dan normaal, omdat er eerst te weinig wind stond. De wedstrijd van de B-klasse is zelfs helemaal afgeblazen. Er is te weinig wind en de wind die er is komt van alle kanten, meldt de organisatie.
De wedstrijden van de grote A-klasse zijn rechtstreeks te volgen bij ons op de radio.