Na vijf maanden is er weer leven op de vliegbasis Leeuwarden: de F-35's komen terug

F-35's in actie © Frank Crebas Photography
De F-35's landen vandaag weer op de vliegbasis Leeuwarden. Sinds eind januari was het grootste deel van de toestellen weg. In de tussentijd zijn beide start- en landingsbanen volledig gerenoveerd en voorzien van nieuw asfalt.
"De omgeving gaat wel merken dat we er weer zijn", zegt overste Guido Schols, commandant van het 322-squadron van de vliegbasis.
"We hebben elf vliegtuigen staan op de basis van Volkel. Met de vier die hier in Leeuwarden nog staan gaan we proberen zo snel mogelijk het dagelijkse vliegprogramma weer op te starten."
Een piloot in een F-35 © Omrop Fryslân
Bij het personeel, dat de afgelopen maanden dus ook deels in Volkel verbleef, zijn ze blij terug te zijn.
De impact op het thuisfront is groot geweest, zegt Schols. "Sommigen reden dagelijks op en neer, anderen konden daar overnachten. Nu kunnen mensen weer wat in hun normale ritme komen."
We gaan wel weer geluid maken op Leeuwarden.
Guido Schols
Vanaf februari was het redelijk rustig op de vliegbasis Leeuwarden. Eerst was er de uitzending in Polen, vervolgens zijn beide start- en landingsbanen eruitgehaald voor een grondige renovatie. "Het was zeker rustig, maar we gaan wel weer geluid maken op Leeuwarden."

Anders vliegen

Met de omgeving is afgesproken dat gekeken wordt of er anders gevlogen kan worden om zo geluidshinder te voorkomen. "Dat gaan we serieus onderzoeken", zegt Schols. "We gaan testen of we met aangepaste vliegpatronen het geluid kunnen reduceren."

Twee keer per dag

De planning is dat er vanaf maandag weer twee keer per dag met vier tot zes toestellen wordt gevlogen. In oktober volgt dan de grote internationale oefening Frisian Flag.
Begin volgend jaar krijgt de vliegbasis ook de QRA-taak terug. Dat houdt in dat F-35's vliegtuigen onderscheppen die zich niet identificeren. Het is een taak die gedeeld wordt met de Belgische luchtmacht. Het is voor het eerst dat er in Nederland F-35's voor worden ingezet.