Skûtsje 'zonder mast' wint in B-klasse IFKS

© Omrop Fryslân, Andor Faber
Het skûtsje dat in de B-klasse van de IFKS de wedstrijd by Echtenebrug gewonnen heeft, had een dag eerder nog geen mast.
De mast raakte beschadigd bij een aanvaring met een brug, en kon niet meer gebruilkt worden. Bij de aanvaring raakte één van de bemanningsleden te water.
Schipper en bemanning hebben binnen een dag een andere mast geregeld, vertelt schipper Jilles Bandstra:
Skûtsje Lonneke wint 'zonder mast'
Het ongeluk gebeurde bij de brug in de A6 vlakbij de de Tsjûkemar. Die brug kan niet open, en dus moeten de skûtsjes de mast omlaag doen als ze er onderdoor willen.
Omdat het een hoge brug is, zijn er meerdere skûtsjes die ervoor kiezen om de mast niet volledig omlaag te zoen, maar ongeveer voor de helft. Dat is gemakkelijker, en zo zijn ze sneller onder de brug door.
Bij de Lonneke was de mast niet ver genoeg omlaag, zegt schipper Jilles Bandstra. "Misschien zou de IFKS moeten verplichten dat de mast helemaal omlaag gaat", zegt hij.
Het is niet de eerste keer dat er een ongeluk gebeurt met de mast van een skûtsje bij deze brug. De afgelopen jaren is het meerdere keren voorgekomen.
Degene die achterop stond, sprong overboord.
Jilles Bandstra
Op de Lonneke is niemand gewond geraakt toen de mast tegen de brug kwam. Wel kwam een bemanningslid in het water terecht, zegt Bandstra.
"Degene die achterop stond, sprong overboord toen de mast de brug raakte. Heel verstandig." Als de mast losgeraakt zou zijn en naar beneden was gekomen, had hij er precies onder gestaan.
"Ze hebben de mast snel laten zakken, maar toen was het al te laat. Er zaten meerdere scheuren in de onderkant, dus die konden we niet meer gebruiken." Met een vrachtwagen is een nieuwe mast gebracht.
© Skûtsje Lonneke
Om tien uur 's avonds stond de nieuwe mast erop, maar toen zaten de touwen nog in de knoop, zegt Bandstra. 's Ochtends vroeg is dat opgelost.
Toen had hij nog niet gedacht dat hij de wedstrijd meteen zou winnen. Meestal moet je met nieuw materiaal even oefenen. Daar was nu geen tijd voor.
"Het was tot het einde spannend", zegt Bandstra. "Pas toen we bij de finish waren, dachten we: nu is het klaar. Nu hebben we gewonnen."