Festival Psylân begint na rechtzaken: "Het kostte energie maar geeft het nu ook terug"

© RTV NOF
Er was een tijdje strijd over, maar woensdag begint het psychedelisch kunst- en muziekfestival Psylân toch echt. De organisatie heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat het geluidsniveau te hoog wordt.
Doel van het festival is om de verwachte 1500 bezoekers zich een paar dagen heel ergens anders te laten wanen. "Als je hier komt zal je betoverd worden door de decoratie, de muziek. Verder hebben we een leuke camping en workshops, zegt voorzitter Bart Burkhardt.
De aanloop naar het festival ging echter niet zonder slag of stoot. Bezwaarmakers, onder wie de stichting Groene Ster Duurzaam, zijn door de rechter in het ongelijk gesteld. Ze waren onder andere bang voor geluidsoverlast bij camping De Terpen bij Ryptsjerk.

Rechtszaken kostten energie

"De aanloop ging wel wat zwaar inderdaad", zegt Burkhardt. "Er waren een paar rechtszaken, die kostten wel behoorlijk wat energie en zorgen voor onduidelijkheid bij bezoekers. Dat hoort er dan denk ik bij. Het is wel fijn dat we nu gewoon een 'go' hebben, de mensen die komen zijn echt ontzettend blij en deze locatie is ook echt geweldig. Dat geeft ook weer energie terug."
Zo werd het festival opgebouwd:
Volgens de voorzitter hebben de bezwaarmakers zich inmiddels wel bij het besluit van de rechter neergelegd. "Volgens mij is het duidelijk dat we goed voorbereid zijn en geen overlast gaan veroorzaken."
Om daar zeker van te zijn heeft de organisatie mensen aangesteld die met meters over het terrein lopen en continu het geluidsniveau in de gaten houden.
De kaartverkoop gaat volgens Burkhardt de laatste dagen snel sinds duidelijk is dat het festival zeker doorgaat. Er zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar.
Het Psylân festival zal officieel van start gaan op woensdag 23 augustus om 12.00 uur en gaat door tot en met zondag 27 augustus.