Dode spreeuwen en pelgrimstocht: 'De reis' is het thema van kunstroute Open Stal

Werk van Olaf Mooij © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Onder het thema 'De Reis' kunnen belangstellenden het werk van zo'n 45 kunstenaars bekijken. De werken zijn tentoongesteld op de kunstroute Open Stal in Oldeberkoop.
Naast beeldende kunst op twintig locaties is er bij deze editie voor het eerst ook een 'flankerend' programma, zegt voorzitter Peter Hiemstra. "Dat betekent dat we onder andere een stuk of vijf lezingen hebben van kunstenaars die meedoen. We hebben een film laten zien: De reis van de grutto."
Zaterdagavond was er een optreden in de kerk. "Een prachtig concert over de Winterreise van Schubert", zegt Hiemstra. "In het Drents, Duits en het Stellingwerfs. Dat was een project voor een keer en de kerk zat vol. Het was echt geweldig."
Sabine Liedtke bij haar werk '100' © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Het werk van Sabine Leidtke uit Drachten staat voor de reis naar het verleden en de zoektocht naar de achtergrond van haar Duitse familie, vooral die in de Tweede Wereldoorlog.
Honderd dode spreeuwen van keramiek zijn symmetrisch opgehangen in het CAV-gebouw. "Ik zag in 2019 een hele grote zwerm spreeuwen bij Feanwâlden. Dat inspireerde mij om een eigen zwerm te maken. Ik heb in mijn atelier een vriezer met dode vogels, waaronder ook spreeuwen. Eén is mijn favoriet en die is mijn model geweest voor dit werk."

Taboe

Nadat ze tien jaar geleden een foto van haar Duitse opa in Wehrmacht-uniform zag, begon ze te graven in haar familiegeschiedenis uit die tijd. Dat was altijd een taboe geweest.
Ze is toen ook op reis gegaan naar locaties zoals het woonhuis van haar opa en naar Rusland. "Het idee was dat ik bij nesten uitkwam. Uit welk nest kom je en wat voor invloed heeft dat op je? En toen kwam ik uit op vogels." De spreeuwen, allemaal keurig op reeksen, doen wel denken aan soldaten in gelid.
Kunstroute Open Stal in Oldeberkoop
In het Molenbos zijn foto's te zien met citaten erbij. Dat is het werk 'Walking with Rumi' van Roelant Meijer. Hij maakte een reis door Turkije op weg naar de tombe van filosoof Rumi. Onderweg op zijn pelgrimstocht deelde hij citaten uit aan voorbijgangers en zette ze daarmee op de foto.
De organisatie is tevreden over de belangstelling. Na drie van de vier weken zijn er zo'n 6.000 bezoekers geweest. De 52e editie van Open Stal is nog tot en met volgende week zondag.