"Andries Noppert moet naar een topclub om in beeld te blijven bij Oranje"

© Omrop Fryslân
Wil Andries Noppert de komende jaren in beeld blijven bij het Nederlands elftal, dan moet hij de stap zetten naar een grote club. "Elke week op topniveau spelen, elk jaar Europees voetbal, dat is een must."
Noppert vertelde zondag na de met 2-0 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Utrecht dat hij momenteel in onderhandeling is met sc Heerenveen over contractverlenging.
Hij noemt zijn huidige werkgever 'een fantastische club' en heeft meermalen laten doorschemeren graag te willen blijven, maar wil zijn handtekening pas zetten als Heerenveen hem een meerjarig contract aanbiedt.
Zo ver zal het echter niet komen, denkt oud-Heerenveen-speler Maarten de Jong. "Voor de club zou het mooi zijn, maar voor Noppert zelf is het beter om de stap naar een hoger niveau te zetten. Met alle respect voor Heerenveen, maar van de keeper van het Nederlands elftal verwacht je dat hij bij een grote club speelt."

Ajax of Feyenoord?

De transfermarkt sluit op 1 september en dus heeft Noppert nog twee weken de tijd om een nieuwe club te vinden. Mogelijk wordt in Amsterdam of Rotterdam de deur voor hem opengezet, aangezien zowel de eerste doelman van Ajax (Géronimo Rulli) als van Feyenoord (Justin Bijlow) langdurig is uitgeschakeld door een blessure.
"Feyenoord past goed bij hem", luidt de unanieme constatering in de Sportcast. "Het karakter van die club, hard werken en gewoon doen, straalt Noppert ook uit."
Andries Noppert in actie tegen FC Utrecht © Orange Pictures
Ook sc Heerenveen mag zich volgens Maarten de Jong nog wel op de transfermarkt roeren, Weliswaar is de club na twee duels nog altijd ongeslagen, maar toch oogt het elftal volgens hem nog kwetsbaar.
In de openingswedstrijd tegen RKC viel het team na rust ver terug en zondag mocht Heerenveen van geluk spreken dat Utrecht (ondanks twee schoten op de lat) te pover speelde om de tegenstander in problemen te brengen.

"Van Wonderen moet zich meer laten gelden"

En wat De Jong betreft, mag trainer Kees van Wonderen zich wel iets meer laten gelden. "Hij staat vaak onbewogen langs de lijn. Hij mag van mij wel iets meer coachen. Je moet natuurlijk geen act opvoeren, maar je moet je zo nu en dan wel laten gelden. Fritz Korbach kon dat vroeger als geen ander, die wist precies hoe hij een speler moest prikkelen."
Ultee maakt op mij ook een betere indruk dan vorig seizoen.
Cambuurwatcher Geert van Tuinen
Dertig kilometer noordelijker, in Leeuwarden, kan Cambuurtrainer Sjors Ultee vooralsnog redelijk tevreden de balans opmaken. Na de misère van vorig seizoen toen menigeen zich al betrekkelijk snel met degradatie had verzoend, heerst volgens Cambuurwatcher Geert van Tuinen nu weer een positieve sfeer rond de club, "Er wordt gewerkt, het spel is aardig om naar te kijken, er gebeurt weer wat. Ja, het is leuk."
"Ultee maakt op mij ook een betere indruk dan vorig seizoen", zegt Van Tuinen. "Vorig seizoen zat hij met Alflen als assistent, terwijl niet echt duidelijk was wat diens rol was. En Bosschaart die ook assistent was, maar die weg moest. Die twee zijn nu weg. Ultee komt op mij nu resoluter over, hij is nu echt de baas."

'Hoofdprijs' voor Bangura

Met vier punten uit twee duels zit Cambuur bovendien keurig in het spoor van de clubs die dit seizoen geacht worden de dienst uit te maken in de eerste divisie: FC Groningen, Roda JC, NAC, Willem II en MVV.
Toch wil Van Tuinen waken voor te hoge verwachtingen. "Ik zie Cambuur niet direct als kandidaat voor de top-drie. FC Groningen is de gedoodverfde kampioen en daarachter zit een hele rij clubs die elkaar weinig ontlopen. Laat Cambuur vooral een lekker seizoen draaien."
En ja, ook in Leeuwarden willen ze nog wel een slag slaan op de transfermarkt, weet Van Tuinen. "Ze hopen Alex Bangura te kunnen verkopen, maar daarvoor willen ze wel de hoofdprijs. Bijna een miljoen."
Presentator Eric Ennema praat in de Sportcast met oud-Heerenveenspeler Maarten de Jong, Cambuurwatcher Geert van Tuinen en oud-sportjournalist Wybren de Boer over de ontwikkelingen in het Friese betaald voetbal. De Sportcast is ook te beluisteren op Spotify, by Apple Podcasts en in de podcast-apps. Daar zijn ook alle voorgaande Sportcasts te vinden.