Heerenveen wint finale SKS, Leeuwarden valt van podium

© Martin de Jong
De finalewedstrijd van de SKS is gewonnen door het skûtsje van Heerenveen. Het was niet genoeg voor de tweede plek in het klassement, dat is voor Lemmer.
Het skûtsje van Grou kwam als achtste over de finish, maar in het klassement was de voorsprong al zo groot dat er niemand meer voorbij kon.
Kijk hieronder naar de finish van de wedstrijd bij Sneek:
Heerenveen wint de wedstrijd op het Snitser Mar
De wedstrijdleiding had gekozen voor een baan die in de SKS eigenlijk nooit gebruikt wordt, de zogeheten Sneek-baan. Een baan die precies is aangepast aan de Snitser Mar, met drie kruisrakken erin.
Voor het publiek was het geweldig, de skûtsjes hebben alle hoeken van het meer gezien, en ze zeilden soms heel dicht bij de recreanten langs. En voor de schippers was het ook een mooie baan: met drie kruisrakken en zes boeien waren er genoeg opties op aan te vallen.
Vooral bij de eerste boeien was het heel druk. Omdat de skûtsjes in de korte rakken niet ver van elkaar weg konden zeilen, kwamen ze bij de boeien bijna met elkaar in aanvaring. Dat ging niet altijd volgens de regels, maar de protestvlag bleef in de roef.
Kijk hier naar de samenvatting van de wedstrijd
Vooral bij de eerste boeien was het heel druk. Omdat de skûtsjes in de korte rakken niet ver van elkaar weg konden zeilen, kwamen ze bij de boeien bijna met elkaar in aanvaring. Dat ging niet altijd volgens de regels, maar de protestvlag bleef op zak.
Kijk hieronder naar de gribus bij de bovenste en de onderste ton:
In het klassement was het een strijd om de tweede plek, tussen Heerenveen, Earnewâld, Lemmer en Leeuwarden. Heerenveen en Earnewâld kwamen goed weg, maar Lemmer en Leeuwarden kwamen vast te liggen tussen de andere skûtsjes.
Daardoor was het tot aan het einde van de wedstrijd spannend wie de tweede plek in het klassement zou pakken, terwijl Heerenveen eigenlijk de hele wedstrijd onbedreigd vooraan zeilde.
Kijk hier naar de uitslag van de wedstrijd bij Sneek, en naar het definitieve klassement:
Het skûtsje van Leeuwarden eindigde net buiten de top drie. "Dan hadden we ook wel veertiende kunnen worden, dat interesseert mij nu ook niet meer", zei schipper Willem Zwaga. Hij kon verder niet veel meer zeggen. "Ik weet het ook niet."
Op het skûtsje van Lemmer had schipper Albert Visser direct na de wedstrijd nog niet in de gaten dat hij tweede was geworden in het klassement.
Hij kwam als vierde over de finish.
Kijk hieronder naar de reacties van de schippers van Leeuwarden en Lemmer:
"Ik wist niet zeker hoe het precies zat", zegt Visser. "Ik wilde wel graag tweede worden. Dat is beter dan derde, of vierde. Dit is super!"
Verslaggever Geartsje de Vries zag wat emotie bij de schipper. "Dat is de spanning die loskomt."
Met deze wedstrijd zit de SKS erop.
Zaterdag is de eerste wedstrijd van de IFKS. De wedstrijden van de grote A-klasse zijn 's middags rechtstreeks te volgen op de radio, en 's avonds ook op de televisie, in het Skûtsjejournaal, naar Fryslân Hjoed.