Complex op Vlieland is een gatenkaas na de brand: kijk hier naar de beelden

Dronebeelden van de ravage op Vlieland
De grote brand van dinsdag heeft van appartementencomplex Eureka op Vlieland een bouwval gemaakt. Medewerkers van de gemeente en brandweer hebben een inspectie gedaan om te kijken of mensen nog spullen kunnen ophalen.
Tientallen vakantiegangers zijn op verschillende locaties op het eiland opgevangen. Dat was een zware klus, want in het hoogseizoen zijn er amper plekken meer beschikbaar.
Om 22.00 uur ging er nog een extra boot naar Harlingen, maar een groot deel van de mensen stapte niet op. Want veel mensen hadden nog spullen binnen liggen en waren in afwachting of ze het nog mogen ophalen of niet.

Schade in het pand

In hotel Seeduyn was woensdag om 10.00 uur een bijeenkomst voor vakantiegangers en later op de dag nog een bijeenkomst voor de vereniging van eigenaren.
Uiteindelijk zijn 4 van de 24 appartementen echt niet meer begaanbaar, maar een groot deel van de anderen heeft wel rook-, water- of andere schade. "Dat was ook de tactiek van de brandweer: de rest van het gebouw en de verbinding tussen de twee bouwdelen nat houden. Dan staat alles onder water", zo zegt burgemeester Michiel Schrier.

Grote impact

De brand heeft een grote impact op recreanten en eigenaren, vertelt Schrier. "Je ziet dat ze heel erg onder de indruk zijn. Sommige mensen durven ook niet naar binnen." Enkele eigenaren staan huilend naar het pand te kijken.
"Ik denk dat het ook veel impact heeft op het eiland. Er was zoveel bij betrokken, niet alleen de brandweer, maar ook de KNRM, Defensie. De bakkerij heeft broodjes verzorgd, het hotel heeft z'n best gedaan om onderdak te vinden, de VVV heeft geholpen", somt Schier op. "Als er iets gebeurt op het eiland staat iedereen klaar, dat is mooi om te zien."
Burgemeester Michiel Schrier van Vlieland © Omroep Zilt, Lennard Geerts
De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. Dat het naastgelegen bos niet getroffen is, met een klein wonder heten. "Daarmee hebben we heel veel geluk gehad. Dankzij de brandweer, maar ook dankzij de wind die is gaan liggen. De kans op overslaan van de brand is daardoor minder geworden."
Het complex is nu teruggegeven aan de vereniging van eigenaren, die met de verzekeraar moeten beslissen hoe het verder gaat.

Groot deel niet begaanbaar

Het appartement waar Cor Noorloos uit Harlingen op vakantie was, is niet meer toegankelijk. "Ook mijn spullen zijn niet meer te redden, hoorde ik net. Het waren niet heel veel spullen, maar toch wat kleine dingen, zoals mijn portemonnee met pasjes."
Cor Noorloos © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Noorloos vertelt hoe hij dinsdag beleefde: "Ik kwam terug van het strand en zou naar het appartement toe. Ik zag rook van het balkon van de buren. Ik dacht: is dat een barbecue, wat is dat? Ik ben de trap opgerold toen ik doorhad dat het serieus was. Ik heb op de ramen geslagen, ben mijn eigen appartement nog in geweest en heb 112 gebeld."

Harlinger redt een hondje

Dat hij nog in het complex was, heeft de redding betekend van een hondje. Want hij hoorde een verdieping lager nog een hondje blaffen. "Toen heb ik een keukenraam ingeslagen en heb ik het hondje eruit gehaald. We zijn naar buiten gegaan en een paar minuten later kwamen de vlammen al uit het dak. Het ging heel snel."
De brandweer ter plaatsje © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Op de bijeenkomst werd Noorloos nog even genoemd. De eigenaren van het hondje waren flink geschrokken. "Ik heb ze gisteren nog gesproken, zij waren ook op het strand. Ze renden terug, bang dat er wat met het hondje zou zijn", vertelt de Harlinger.
Noorloos is 's avonds met de snelboot teruggegaan naar Harlingen, maar kwam woensdag terug voor de bijeenkomst. De vakantie is wel over voor hem. "Maar het is niet anders. Dat is nog het minst erge, eigenlijk."