Zeer grote uitslaande brand in appartementencomplex op Vlieland onder controle

Ravage na de brand © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Door een zeer grote brand is het appartementencomplex Eureka op Vlieland zwaar beschadigd geraakt. Het gebouw kan als verloren worden beschouwd. Intussen is het vuur onder controle.
"Dit is geen leuke dag voor het eiland, en zeker niet voor de mensen die hun vakantie vierden in Eureka", reageert burgemeester Michiel Schrier
Alle mensen die in het pand aanwezig waren, konden er op tijd uit komen. Niemand liep verwondingen op. De brandweer heeft nog wel een huisdier uit het gebouw moeten halen, maar die mankeerde niets.
Dit is hoe de brand op Vlieland werd bestreden
Volgens de brandweer stonden er meerdere bouwlagen in brand en was de brand begonnen in het bovenste gedeelte. Hoe de brand kon ontstaan, is niet duidelijk.
Al snel werd er opgeschaald naar 'zeer grote brand' en werd GRIP-1 van kracht. Daarmee kunnen de hulpdiensten de hulpverlening onderling makkelijker afstemmen. Andere diensten, zoals politie, ambulance, maar bijvoorbeeld ook de gemeente worden dan bij de communicatie over het incident betrokken.

Bosgebied gespaard gebleven

Bij de bestrijding van de brand zijn twee brandweerauto's van Defensie ingezet. Die zijn op Vlieland gestationeerd. Daarnaast werden er twee blusploegen van de vaste wal en een hoogwerker overgevaren.
Er waren zorgen dat het vuur zou overslaan op het naastgelegen bosgebied, maar de brandweer kon dat voorkomen.
Brandweerwoordvoerder Jan Kees Toxopeus in gesprek met CAMJO Media
Het gebouw dat in brand stond, is het appartementencomplex van Eureka. Gasten die op de bovenste verdieping verblijven, stonden van een afstand te kijken en mochten niet verder. "We zaten bij restaurant De Bolder, we zouden eten en toen zagen we rookontwikkeling. We gaan nu maar weer terug naar De Bolder, drinken ons glas wijn leeg en wachten het af."
Meer beelden van de brand op Vlieland
Maria Versteeg zat met haar dochter aan de kant van de weg te wachten. Ze verbleef in een van de appartementen toen de brand uitbrak. "Op een gegeven moment lopen een paar bagagejongens voorbij, die brand zagen. Ik zat gewoon een boekje te lezen buiten onder een luifel, ik ga kijken en de vlammen sloegen al uit de tweede etage schuin boven mij."
Ze wilde nog proberen een koffer te pakken, maar toen haar dochter glasgerinkel hoorde, zei ze: "We pakken niks, we gaan naar buiten."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Mensen die door de brand niet terug kunnen naar hun verblijfplaats, kunnen terecht in Strandhotel Seeduyn. Daar kunnen zij meer informatie en hulp krijgen.
"Met de mensen van het hotel en de gemeente kijken we naar andere plekken op het eiland waar mensen naar toe kunnen", zegt burgemeester Schrier. "Wat ook nog mogelijk is dat mensen met de boot terug kunnen naar de wal." Daar zijn echter nog geen aanmeldingen voor.
Ravage na de brand © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Woensdag wordt gecontroleerd of het veilig is om het gebouw in te gaan. "Mensen hopen toch dat ze nog even naar hun kamer toe kunnen om nog wat spullen op te halen. Misschien de autosleutel of een ov-kaart, zodat ze op een goede manier thuis kunnen komen."
De staat van het gebouw is echter slecht. "De ene kant kan je niet meer repareren", zegt Schrier. "De structuur van de muur is ook aangetast, het is niet meer veilig om dat te repareren. Ik denk dat uiteindelijk hier toch de sloopkogel doorheen gaat en er nieuwbouw komt."