Met een kruiwagen worden in Tytsjerk 6.000 boeken verhuisd

© RTV NOF, Ate Wielstra
In een opmerkelijke verandering van gebruik werden kruiwagens vandaag in Tytsjerk ingezet voor een bijzondere taak. Gewoonlijk dienen kruiwagens voor het vervoeren van zaken als modder en stenen, maar vandaag kregen ze een nieuwe rol.
Aanleiding voor deze ongebruikelijke inzet is de geplande verbouwing van het dorpshuis Yn ' e Mande. Zo'n 6000 boeken van de plaatselijke dorpsbibliotheek Boekenhoek, die momenteel in het dorpshuis is gehuisvest, moeten worden overgebracht naar het voormalige schoolgebouw van de COS Het Lemieren.
"We hopen het in twee dagen klaar te hebben, maar ze staan ook op alfabet dus we moeten wel goed blijven opletten, zegt vrijwilliger Ybe Westerhof.

Grote klus

Het verplaatsen van alles is een grote opgave. "Er gaan zo'n twaalf tot twintig boeken in een kruiwagen, afhankelijk van de dikte", vervolgt Westerhof. Dit betekent dat er zo'n driehonderd ritten met de kruiwagen nodig zijn om alle boeken naar het andere gebouw te verplaatsen.
In Tytsjerk verhuizen ze 6.000 boeken van de dorpsbibliotheek naar een tijdelijke locatie
Dat is echter goed te doen. "Het is te doen. Rustig blijven en gewoon doorgaan", vertelt vrijwilliger Rinze Rinsma. "Ja, het is prima te doen, het wordt nu alleen wel een beetje warm" voegt vrijwilliger Anneke Meijer toe.

Terugkeer

Verwacht wordt dat de dorpshuisverbouwing ongeveer een jaar zal duren. Dit betekent dat de boeken uiteindelijk ook weer teruggebracht moeten worden. De planning is om dit opnieuw met kruiwagens te doen, omdat de vrijwilligers dit als een leuke uitdaging ervaren.
"De vrijwilligers vinden dit geweldig. Ze waren heel enthousiast dat we het op deze manier zouden doen en waren dan ook massaal aanwezig", concludeert Westerhof.