Niet overal op Vlieland was de stroom snel terug na brand: "Het is hier nu een beetje spooky"

Van het transformatorhuisje op Vlieland is niet veel meer over © Omroep Zilt, Lennard Jan Geerts
Na de brand in een elektrakast op Vlieland op zondagochtend hadden de meeste huishoudens en bedrijven snel weer stroom, maar sommige bedrijven moesten tot ongeveer 20.45 uur wachten tot ze weer stroom hadden.
"Het was wel even schrikken", zegt locoburgemeester Roel de Jong over de brand op het eiland. Er moest een techneut vanaf Terschelling komen om een groot deel van het eiland de stroom terug te geven. Liander had niemand op Vlieland die de bevoegdheid heeft om grote hoeveelheden stroom om te schakelen.
"Als ik zie hoe de zaken zijn gelopen en hoe snel allerlei dingen weer werken, dan denk ik dat dat goed verlopen is", zegt De Jong.
Lennard Jan Geerts van Omroep Zilt maakte een reportage op het eiland:
Een deel van het industrieterrein en de jachthaven moesten het tot 20.45 uur zonder stroom doen. En dat terwijl de haven helemaal vol ligt.
"Normaal gesproken hadden we nu een hele mooie avond", zegt Frieda Jurjens van het havenrestaurant De Dining. In het restaurant is het nu donker en stil.

Dingen weggooien

"Het is hier nu een beetje spooky", zegt Jurjens. Bovendien kost de storing het bedrijf veel geld. Niet alleen doordat ze dicht zijn. "We houden de koelingen en vriezers zoveel mogelijk dicht, maar we moeten geheid dingen weggooien", zegt mede-eigenaar Jaap Hamstra.
Er is een noodaggregaat naar het eiland gehaald voor het gebied dat nog geen stroom heeft. Die werd op zondagavond dus in werking gesteld.
Het herstel van het transformatorhuisje zal enkele weken in beslag nemen.