Vlieland heeft met noodgenerator weer stroom, na brand in een transformatorhuisje

De brand © Restaurant De Dining
Vlieland zat enige tijd zonder stroom. Dat kwam door een felle brand in een transformatorhuisje. Met behulp van een noodgenerator is er intussen weer stroom op gang gebracht.
De melding van de brand in de omgeving van de Fortweg werd rond 09.15 uur gedaan. Niet lang daarna maakte netbeheerder Liander melding van de storing. Er werd een monteur opgeroepen.
"Er is hard gewerkt om een extra generator te laten komen", vertelt woordvoerder Jan Willem Zwart van de brandweer. "Er is weer stroom en wij zien hoe we dit verder moeten oppakken."

Extra aggregaat

De brandweer verklaart te werken aan een structurele oplossing. 's Middags wordt er een extra aggregaat vanaf de wal overgebracht. Liander plaatst deze om het transformatorhuisje te vervangen.
Het industrieterrein had eerst nog geen stroom, maar intussen heeft het grootste deel van de bedrijven ook weer stroom. Alleen bij een paar panden op het terrein en de jachthaven lukt het nog moeilijk.
Waardoor het transformatorhuisje in brand vloog, weet de brandweer niet. Het vuur is inmiddels geblust, het huisje is volledig uitgebrand. Er is niemand gewond geraakt.
Met een reddingsboot zijn er extra agenten naar Vlieland gebracht © CAMJO media
De halve marathon op het eiland gaat gewoon door. Er is extra politie naar Vlieland gebracht, laat de veiligheidsregio weten. Het politiebureau is zondag open, ook voor vragen.

GRIP-1

De brandweer schalde op naar een GRIP1-situatie vanwege de brand in de elektriciteitskast. "Een GRIP1-situatie zegt dat we het gecoördineerd willen doen met brandweer, politie, ambulance en andere diensten zoals gemeente en Liander."
Woordvoerder Zwart gaf aan dat het opschalen werd gedaan vanwege de drukte op het eiland. "Het is de drukste tijd van het jaar, veel mensen hebben stroom nodig. Als je zomaar zonder zit, heb je een probleem."