Droomdebuut Wiebe Kooistra: "Twintig minuten later zongen ze m'n naam nog steeds"

Wiebe Kooistra bedankt het publiek na de wedstrijd © Orange Pictures
"Ik werd helemaal gek." Wiebe Kooistra had de avond van zijn leven. Diep in blessuretijd in de wedstrijd tegen Emmen maakte de 17-jarige debutant uit Harkema zijn eerste goal voor Cambuur. Dat leverde de Leeuwarders bovendien een punt op.
Na 60 minuten kwam hij het veld in, toen Cambuur met 0-2 achter stond in de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen. Michael Breij maakte al snel de aansluitingstreffer, maar meer leek er niet in te zitten voor de Leeuwarders.
Tot de blessuretijd. "Het was een geweldige corner van Michael en de bal kwam gewoon voor m'n voeten. Ik dacht: dit is mijn moment. Ik schoot hem erin, dit vergeet ik nooit weer."
Droomdebuut voor Wiebe Kooistra: "Dit zijn momenten om nooit te vergeten"
Met z'n goal bezorgde hij Cambuur een punt. "En ook nog in de extra tijd, dat is helemaal geweldig. De supporters gingen helemaal los, beter kan bijna niet."
Alle kearen dat je traine yn de jeugd fan Cambuur, tinkst oan dyn debút.
Wiebe Kooistra
Die supporters zijn nu al dol op Kooistra, merkte hij. "Twintig minuten na de wedstrijden zongen ze me nog steeds toe. Dit zijn momenten om nooit te vergeten."
Het zijn ook momenten waar hij van droomde. "Dit is onwerkelijk, maar het is geen droom. Iedere keer dat je traint in de jeugd van Cambuur, denk je aan je debuut. Maar aan zó'n debuut durfde ik nooit te denken."
Wiebe Kooistra vierde zijn goal met de supporters © Orange Pictures
Want nog voor zijn goal had hij de supporters al op zijn hand met acties en lef in z'n spel. "Ik had van tevoren heel vaak te horen gekregen dat ik niet bang moest zijn om fouten te maken."
En het deed hem ook niets dat er een speler tegenover hem stond met veel ervaring in het betaald voetbal. "Ik kende die Brenet eigenlijk helemaal niet. Oh, het is Burnet? Ik ken hem net. Ik wilde gewoon lekker voetballen."
"Dat Wiebe de gelijkmaker maakt, is voor het verhaal extra mooi", zei trainer Sjors Ultee. "Hij kwam een paar uur voor de wedstrijd het stadion binnen, en hij was best wel gespannen. Ik zei dat-ie moest proberen te genieten. En dat heeft-ie gedaan."
Sjors Ultee: "Het mooie is: Wiebe spreekt beter Fries dan Nederlands"
Ultee was verder vooral blij met de mentaliteit die zijn ploeg toonde. "De vechtlust op het einde is veel meer waard dan het punt. Mentaal was het een moeilijke pot, maar uiteindelijk is dit een goede basis voor de rest van het seizoen."
Dat Cambuur bij rust met 0-2 achter stond, had niet gehoeven. "We hadden de controle, kregen ook kansen. Hun gevaar kwam uit onze eigen ingooien én twee balverliesmomenten die nergens op sloegen."
Het zorgde ervoor dat de Leeuwarders de kleedkamers opzochten onder boegeroep.. "Dat snap ik, dat zou ik ook doen", zegt Ultee. "Maar het mooie vind ik: toen de tweede helft begon, gingen we er met z'n allen voor. Spelers, wisselspelers én publiek."
In de rust hamerde Ultee daarom op een ding: "Je mag best fouten maken, maar ik wilde een ploeg met energie en vechtlust zien. Laten zien wat we waard zijn."

Publiek helpt

Kooistra was niet de enige debutant Cambuur. Een van de andere spelers die z'n eerste officiële minuten maakte in het Cambuurshirt, was Fedde de Jong. De middenvelder maakte afgelopen zomer de overstap van Jong AZ.
"Het is hier een heel andere sfeer, maar ik houd er wel van", zegt hij na z'n eerste wedstrijd. "Ik geniet van het publiek, dat doet me zoveel goed."
Fedde de Jong: "Het publiek geeft ons heel veel kracht"
Toen Cambuur achter stond, was het vertrouwen in de ploeg er volgens De Jong nog wel. "Het was wel een flinke tegenslag, om niet één maar zelfs twee tegendoelpunten te krijgen. Maar we zaten vol geloof, we weten dat we genoeg kwaliteiten hebben om het recht te zetten."
Hij dat het eigenlijk drie punten hadden moeten zijn, gezien de hele wedstrijd. "Maar uiteindelijk voelt het best goed als je op deze manier nog gelijkspeelt."