Prominente Friese PvdA'ers starten petitie: "Oude, rode idealen vooropzetten"

© ANP
Vier bekende Friese PvdA'ers komen met een petitie over de samenwerking met GroenLinks. Ze zijn bang dat traditionele PvdA-idealen op de tweede plaats komen bij een eventuele fusie.
De petitie is een initiatief van oud-Tweede Kamerlid Lutz Jacobi, oud-wethouder Wietze de Haan, Minne van Oosten en voormalig Statenlid Jan Kloosterman.

'Sociale doelen verwateren'

"Wij hebben de indruk dat ze in Den Haag al aan het voortborduren zijn op een fusie tussen GroenLinks en de PvdA", legt Kloosterman (84) uit. "De sociale waarden van de PvdA liggen al langere tijd onder druk, we hebben in de afgelopen jaren veel mensen zien afhaken."
"Wij willen dat de PvdA er weer is voor de mensen, met de doelen die we ooit hebben gesteld", gaat Kloosterman verder. Volgens hem verwateren die doelen door de samenwerking met GroenLinks. "In onze partij zetten we steeds meer het groene bovenaan en laten we het sociale links liggen. Ik zie mensen die zeggen: 'als dit verder gaat, haken we af'."

Social media

Kloosterman en de drie andere vooraanstaande Friese PvdA'ers willen dat dat verandert. "We moeten ervoor zorgen dat ons mooie PvdA niet onderuit gaat. Laten zien waar we voor staan, dat we tussen de mensen staan. Dat we het sociale altijd verder willen brengen."
Kloosterman denkt dat het gevoel breed gedragen wordt. "Als je social media volgt, dan zie je dat de kernwaarden van de PvdA worden gemist. Daar zie ik veel berichten over voorbijkomen: 'jullie zijn er niet meer voor ons'. We moeten laten zien dat we er wel zijn voor mensen en dat we niet alleen groene idealen hebben. We moeten onze oude, rode idealen vooropzetten."

Voedselbank

Het eerdere Statenlid geeft toe dat klimaat en duurzaamheid ook belangrijk is. "Maar na corona gaan er bijvoorbeeld veel meer mensen naar de voedselbank. Daar heeft GroenLinks geen goed antwoord op."
Lutz Jacobi stapte vorige week ook al uit het hoofdbestuur van de PvdA omdat ze tegen een gemeenschappelijke kandidatenlijst bij de Tweede Kamerverkiezingen is. Dat plan werd door een grote meerderheid van de leden gesteund. Bij GroenLinks gaat het om 91,8 procent en bij de PvdA om 87,9 procent.