Nog geen plan voor het lossen van auto's op Fremantle Highway

Fremantle Highway in de Eemshaven © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Een deel van de auto's op de Fremantle Highway, het schip dat op 26 juli in brand vloog op de Noordzee boven Ameland, is versmolten met de dekken. Wat er met die auto's moet gebeuren, is nog niet duidelijk.
"De dekken zijn heel zwaar beschadigd en slecht te betreden", zegt topman Peter Berdowski van maritiem dienstverlener Boskalis tegen de NOS. De 1.000 auto's op de onderste dekken zijn volgens Berdowski nog goed te verslepen. Experts van autofabrikanten zijn onderweg om te kijken of er auto's gelost kunnen worden.

Bovenste dekken het zwaarst getroffen

Uit inspecties bleek eerder al dat de bovenste dekken door de extreme hitte het zwaarst zijn getroffen. Op de onderste vier dekken lijkt de lading nog in redelijk goede staat. Ook de machinekamer van het schip is nog intact.
Toeschouwers bij de Fremantle Highway in de Eemshaven © Omroep Zilt, Lennard Geerts
De Fremantle Highway mag tot 14 oktober in de Eemshaven blijven liggen. Daarna moet er een ander schip liggen. Waar het vrachtschip dan naartoe gaat, is niet duidelijk. Volgens Berdowski gaat het schip dan naar een plek voor reparatie of sloop.

Bemanningslid overleden

De Fremantle Highway werd vorige week naar de Eemshaven gesleept nadat er op de Noordzee brand uitbrak in het schip. Dat gebeurde in de nacht van 25 op 26 juli. Vanwege de felheid van de brand moesten alle 23 bemanningsleden van boord. Een van hen kwam om het leven toen hij van grote hoogte overboord sprong, anderen raakten gewond.
Fremantle Highway in de Eemshaven © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Naar de oorzaak van de brand wordt nog gezocht. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid assisteert daarbij de Panamese autoriteiten. Die voeren het onderzoek uit, omdat het schip onder Panamese vlag voer. Ook de Japanse rederij Shoei Kisen Kaisha, eigenaar van het schip wil samen met andere partijen onderzoek doen naar de oorzaak van de scheepsbrand.