Vrouw gewond bij explosie op vakantiepark Hindeloopen: "Het lijkt wel oorlogsgebied"

Het chalet is volledig uit elkaar geblazen © CAMJO media
Een gasexplosie op vakantiepark EuroParcs in Hindeloopen heeft een chalet volledig opgeblazen. Het chalet was nieuw, nog maar één dag aangesloten en niet bewoond, maar een buurvrouw raakte wel gewond.
De vrouw is op dit moment niet in levensgevaar, verklaart EuroParcs. Het vakantiepark is op dit moment helemaal dicht: de mensen die er nog waren, zijn omgeboekt naar een ander park of naar huis gegaan.

"Overal brandende stukken"

Toen brandweerlieden net na 16.30 uur bij het park aankwamen, wisten ze niet wat ze zagen. "Bij aankomst kwamen wij in een volledige chaos terecht. Er was een chalet geëxplodeerd, overal lagen brandende stukken", zegt Jan Willem Zwart van de brandweer.
De klap is gigantisch geweest © CAMJO media
De brandweerkorpsen van Stavoren, Workum en Koudum waren ter plaatse, evenals een aantal ambulances en een traumahelikopter. "Onze eenheden hebben verschillende taken op zich genomen. Zij hebben zich bekommerd over het slachtoffer en anderen hebben het vuur uitgemaakt."

Recherche doet onderzoek

Zwart vertelt dat de meest voor de hand liggende oorzaak een gasexplosie is. "Maar dat wordt onderzocht. Daarom komt er vrijdag ook forensische recherche", zegt hij. "Het is echt een vreselijke kracht geweest."
Jan Willem Zwart van Brandweer Fryslân © CAMJO media
Voor buurman Simon Muilwijk was het even flink schrikken, al was hij zelf niet op het park toen het gebeurde. "We waren aan het fietsen en we hoorden onderweg een ambulance en brandweer gaan. We hebben op een terrasje wat gedronken en toen hoorden we dat er bij EuroParcs een gasexplosie was geweest. Toen we hier kwamen, zagen we dat het bij onze achterbuurman totaal weggevaagd is."

'Oorlogsgebied'

Het deel van het park waar het chalet stond, is veranderd in een gigantische ravage, zegt Muilwijk. "Het lijkt wel oorlogsgebied. Bij ons chalet is de deur ontwricht, in de keuken waren dingen uit de kastjes gesprongen, de magnetron is uit z'n voegen geschoten. Het is gigantisch, het moet een enorme explosie geweest zijn."
Simon Muilwijk, één van de buren op het park © CAMJO media
Gelukkig heeft hij zelf alleen materiële schade, maar een buurvrouw was wel slachtoffer. "Een jongedame is naar het ziekenhuis afgevoerd, zij heeft waarschijnlijk wat glas in het gezicht en de voeten gekregen, al weet ik het niet precies. Zij zat buiten op het terras. Dat is heel erg."
Deze auto raakte ook beschadigd © CAMJO media
Muilwijk kreeg een ander park aangeboden van EuroParcs, maar heeft besloten naar huis te gaan. "We zouden toch zaterdag weer gaan, dus het is prima zo", geeft hij aan. "Helaas moeten we het skûtsjesilen missen nu, maar geen probleem: we zijn gezond en gaan lekker naar huis toe."
De auto is wel beschadigd, maar hij kan ermee rijden en de verzekering dekt de schade, zegt hij.
Yvonne Damhoff, woordvoerder bij Europarcs © CAMJO media
Op het moment van de explosie waren tussen de 20 en de 30 chalets bewoond, vertelt Yvonne Damhoff, woordvoerder bij Europarcs. "De bewoners worden op dit moment omgeboekt naar een ander park."
EuroParcs is ook geschrokken van de explosie. "Dit is echt ongelooflijk, heel heftig", zegt Damhoff. "Het chalet is helemaal met de grond gelijk gemaakt en daarnaast zijn twee woningen beschadigd."
"Laten we voorop stellen dat onze zorg uit gaat naar deze gast", zegt ze direct. "Van wie we gelukkig hebben vernomen dat ze niet in levensgevaar is. Gezien de situatie mogen we daar blij mee zijn."
Een slagveld, zo lijkt het © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Over de precieze oorzaak durft ook Damhoff nog niets te zeggen. "Het was een hele nieuwe woning, hij was nog niet bewoond en er heeft ook nog niemand ingezeten. De woning is dinsdag aangesloten, door erkende bedrijven."