Het ijs ligt weer in Thialf en dat kost de baan geen geld

De gedeputeerden op het ijs © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Schaatsers kunnen sinds maandag weer terecht op het ijs van Thialf. Dit seizoen kan het dure ijs hopelijk mede worden betaald door besparingen van de energiehub. Toch moeten topsportploegen weer geld bijleggen.
De openstelling in de zomer is vooral bedoeld voor trainingen op het allerhoogste niveau op de lange baan en shorttrack. Maar ook recreatieve schaatsers mogen op het ijs. De twee nieuwe gedeputeerden Femke Wiersma en Eke Folkerts openden het seizoen bij de training van de Zaanlander-ploeg.
Het ijsstadion heeft afspraken gemaakt met schaatsbond KNSB en huurder Stichting Topsport Noord over de kosten, zegt interim-directeur Minne Dolstra. "Aan het aantal kilowatt-uren hebben we een prijs gehangen. En ook voor personeel- en schoonmaakkosten. Daar hebben we een kostprijs per week van gemaakt. Het kost ons dus geen geld."
Schaatsers trainen op het ijs © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Wel heeft Thialf de kennis en connecties gebruikt, zodat het voor Topsport Noord zoveel mogelijk oplevert. Zo is er bijvoorbeeld een ploeg uit Kazachstan aangetrokken. Het ijs wordt verhuurd aan Topsport Noord, ploegen die de vloer willen gebruiken moeten dat dus via die organisatie regelen.
Het ijs ligt weer in Thialf en dat kost de baan geen geld
Op dit moment traint het team van Zaanlander er, maar ook Reggeborgh, Jumbo en IKO en de nationale selectie van de shorttrackers.

Zonnepanelen

Gedeputeerde Femke Wiersma benadrukte dat het nu ook aan de schaatssector zelf is om zich in te spannen de baan in stand te houden. "Wij hebben als overheden al heel erg ons best gedaan om Thialf in de benen te houden."
Op de eerste dag waren er ook honderd recreatieve schaatsers die een uur per dag gebruik kunnen maken van het ijs.
Training van shorttrackers © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Wat de zonnepanelen betreft zit Thialf in de laatste fase, geeft Dolstra aan.
"Aanstaande vrijdag is er nog een keuring van Keuringsservice Nederland. Dat gaat over het elektrische deel. Ik reken erop dat dit goed komt, gezien de keuring van vorige week. Ook het traject van de batterypacks is in gang gezet. Ze zijn nu bezig met het verkennen van de machines van het systeem."

Opslag energie

De eerste van twee containervormige packs voor de opslag van energie staat al op het terrein. Thialf kan daarmee zelf de inkoop van stroom doen. Op de dynamische markt verschilt de prijs per uur. Dat betekent dat Thialf op momenten dat de stroom goedkoop is kunnen inkopen en inslaan.
Wanneer het volledige systeem precies in gebruik wordt genomen is niet bekend. Wiersma noemt de energiehub een goede oplossing voor het drukken van de hoge kosten.