Onderzoeksraad doet onderzoek naar brand en hulpverlening bij vrachtschip

De Fremantle Highway bij de Eemshaven © ANP
De Onderzoeksraad voor Veiligheid zet een onderzoek op naar de brand op de Fremantle Highway. De raad buigt zich daarnaast over de hulpverlening die meteen na de brand op gang kwam.
Omdat het vrachtschip onder Panamese vlag voer, ligt de leiding voor het onderzoek ook bij de Panamese autoriteiten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid werkt wel mee aan het onderzoek.
Daarnaast komt er dus een verkennend onderzoek naar de hulpverlening: de Onderzoeksraad wil weten hoe de hulp precies op gang kwam en zich ontwikkelde. Vele organisaties waren daarbij betrokken, zoals de KNRM, de Kustwacht en Rijkswaterstaat.
Bijna twee weken geleden ontstond er een brand aan boord die zo groot was dat de bemanning het vuur niet meer onder controle kon krijgen. Het schip vervoerde auto's en een deel daarvan was elektrisch. Bij dat type auto's is vuur moeilijk te bestrijden.
Een van de bemanningsleden is om het leven gekomen. Het duurde dagen voordat het vuur uit was. Het schip is intussen naar de Eemshaven gesleept, daar moet hij voor 14 oktober weer weg zijn.