Twee Friese kunstenaars in Vermeer Centrum: "Fryslân promoten in Delft"

Gabriëlle Westra voor haar kunstwerk over Franeker © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Er wordt hard gewerkt in het atelier van kunstenaars Gabriëlle Westra en Randolph Algera in Heerenveen. Ze zijn bezig met de laatste schilderijen voor de tentoonstelling 'Fr11slân, door de ogen van Vermeer.'
Het begon met een groepstentoonstelling in de Oude Kerk in het Vermeer Centrum in Delft. Zo maken beide kunstenaars kennis met de directeur van het Vermeer Centrum.
Hij vraagt zich af of ze niet een duotentoonstelling willen doen. Vanuit de cultuurorganisatie Arcadia is er de wens om de gemeenschap te betrekken en zo ontstaat 'Fr11slan, door de ogen van Vermeer'.
De elf steden door de ogen van Vermeer
Voor kunstenaar Randolph Algera is het een mooie klus. "Voor ons was het eenvoudiger om naar de Friese steden te gaan, zoeken naar het plaatje van Vermeer." Maar door de samenleving erbij te betrekking, krijgt het een diepere laag.
"Het is ook toekomst, niet alleen maar verleden. Dat vraag ik de mensen ook: hoe zien jullie de stad in de 22ste eeuw?" De antwoorden die hij daarop krijgt, probeert hij te verwerken in het schilderij. "En dan toch nog proberen de sfeer van Vermeer te bewaren, een hele klus."
Deze poorten zijn niet in Delft, maar Sloten © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Het Vermeer Centrum Delft is een belevingsplek. Alle replica's van de werken van Vermeer zijn te zien. Ook wordt er uitleg gegeven over welke materialen de schilder gebruikte en over de restauratie van zijn schilderijen. Het centrum is gevestigd in het hart van Delft, waar Vermeer vandaan kwam.
Gabriëlle Westra maakt vijf portretten. Door het werk van Vermeer te bestuderen, leert ze veel. "Hoe hij de details suggereert met een paar stippen en hoe hij werkt met licht en donker."
In haar kunstwerk van de huiskamer van Eise Eisinga is dat goed te zien. "Als je zo'n ruit daarin zet, waar schijnt het licht allemaal op en hoe gaat dat door een heel schilderij heen?"
Randolph Algera werkt aan zijn interpretatie van 'Het straatje van Vermeer' © Omrop Fryslân, Larissa Lokenberg
Bij de tentoonstelling wordt ook een boek gemaakt met de verhalen van de samenleving.