Stichting van boeren wil een visie op de agrarische sector in de Stellingwerven

Roelof Jacobi en Paul Sinnige © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Een groep boeren uit de Stellingwerven probeert door middel van een stichting een toekomst voor de agrarische sector in het gebied te schetsen. De stichting wil bij alle boeren langs om hun situatie aan te horen.
Door de stikstofcrisis staat het werk in de agrarische sector in de Stellingwerven onder druk. "Sinds die tijd weten we dat we voor grote opgaves staan", zegt initiatiefnemer Paul Sinnige.
Hij is veehouder in Appelscha. Op 500 meter van het Drents-Friese Wold houdt Sinnige 140 koeien. Hij kreeg onlangs de stempel 'piekbelaster', maar hij is al jaren bezig met de opgaven in het gebied. "Je weet in wat voor gebied je woont, maar toch werden de opgaves veel groter dan gedacht. Daar maken we ons zorgen om."
De toekomst van de agrarische sector in de Stellingwerven
Sinnige begon met vier andere boerencollega's een stichting om te onderzoeken of er oplossingen mogelijk zijn. "Wij wilden graag het initiatief zelf in handen nemen, zonder dat we alles opgelegd krijgen. We willen het gebied in kaart brengen en kijken wat de situatie is."
De stichting wil uitbreiden en de komende maanden met boeren om tafel gaan. In het gebied werken zo'n 250 boeren.

Dwarsliggers

De deelname aan het traject is op vrijwillige basis en kost de boeren niets. Sinnige verwacht veel animo, want de animo is al groot. "Er zijn boeren die vragen wanneer we langskomen. We horen alle verhalen aan, want dwarsliggers zijn zelfs welkom. Dan kun je uitleggen wat je dwars zit en wat de oplossing zou kunnen zijn."
Natura 2000-gebieden in de regio © Omrop Fryslân
De stichting stelt vijf coaches aan die bij bedrijven langsgaan. Een van hen is Roelof Jacobi, die al jaren in de agrarische sector werkt.
"Ik zie om me heen dat de frustratie steeds groter wordt. Er is geen stip op de horizon en dus staat iedereen stil. Ik hoop dat er nu wat perspectief komt", zegt hij.
Hij wil met de boeren om tafel om hun verhaal te horen. "Je krijgt dan een beeld van het hele gebied. Je weet dan wat boeren zelf willen, hoe zij het beste naar de toekomst kunnen werken. Als er bijvoorbeeld ergens iemand is die wil stoppen, levert dat weer ruimte op voor een ander."

Politiek

De beide mannen weten ook dat politiek uiteindelijk bepaalt. "Dit rapport is ook niet ineens de oplossing voor de stikstofcrisis", zegt Sinnige. "Maar ik geloof wel dat wij een visie uit kunnen stippelden. Daarnaast geloof ik ook dat beleid beter werkt als het van onderop komt. Als alle neuzen dezelfde kant op staan, kunnen we meer voor dit gebied doen."