Concours Hippique Rijs klaar voor nat weekend: "Laat de witte schoenen maar thuis"

Voorzitter Frederik Veltman van het Concours Hippique Rijs © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Op en bij Manege Gaasterland zijn vrijwilligers deze dagen druk bezig met de voorbereidingen op het Concours Hippique Rijs van komende zaterdag. Sommige dingen lopen wat anders dan anders doordat er veel regen is gevallen en nog gaat vallen.
Het terrein kan al het water goed verwerken als je kijkt naar het deel dat door de deelnemers wordt gebruikt. Vooral voor de toeschouwers moeten er wel zaken anders.
Voorzitter Frederik Veltman: "Er zijn drie vrachtwagens met rijplaten gekomen en die worden ook zoveel mogelijk op hun plek gelegd, zodat de mensen droog over kunnen. Ik zou wel zeggen: laat de witte sportschoenen maar thuis."
Concours Hippique Rijs klaar voor nat weekend
De grote tribune kon niet worden opgebouwd. "Daarvoor hebben we alle kleine tentjes die beschikbaar waren verzameld en die komen aan de lange kant te staan, zodat we de mensen onderdak kunnen geven en het schouwspel goed kunnen volgen."

Kleine toeschouwers

Voor de kleinste toeschouwers is er ook iets bedacht. De speelvoorzieningen verhuizen van buiten naar binnen. Al met al denkt Veltman dat het wel goed komt: "We laten ons niet zomaar pakken door het slechte weer."
De eerste rijplaten liggen er al in © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Op het Concuers Hippique debuteert komende ook een speciale, historische landbouwshow, waarbij mensen kunnen zien hoe het hooi 75 jaar geleden van het land werd gehaald. Daarvoor is veel oud gereedschap bijeengezocht. Bovendien wordt er gewerkt met Friese paarden.
Deelnemers aan de landbouwshow © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Het heet 'Ode aan de Friese landbouw'. Je zou het bijna een Fries Landbouwmuseum 'on tour' kunnen noemen. "We proberen het oude materiaal levend te houden. Rollend en ook glijdend als het om arrensleden gaat", zegt een van de initiatiefnemers Gert van Dijkhuizen.

Friese paarden

De groep had al wat oud gereedschap, maar heeft dat uitgebreid met gereedschap van natuurboer Hessel Bouma. De Friese paarden hebben ervaring mogen doen van shows. "Ze zijn ook gewend om te trekken en blijven ook rustig als de machines er achter lawaai maken", zegt Van Dijkhuizen.