WK met kleine vliegtuigjes: 340 kilometer per uur boven Drachten

© Omrop Fryslân
Het wereldkampioenschap Pylon Racing vindt plaats in Drachten. 58 deelnemers uit 16 landen zijn op het vliegveld met op afstand bestuurbare vliegmachientjes.
Die moeten zo snel mogelijk een parcours afleggen, om drie palen heen.
Niet alle vliegtuigjes blijven heel in Drachten
Niet veel mensen zullen gehoord hebben van Pylon Racing. Toch is er in Drachten een wereldkampioenschap bezig. Je zou het op zijn Fries 'pealhurdfleane' kunnen noemen, vindt Robbert van den Bosch van de organisatie en deelnemer.
"In het Engels noemen we het pylon racing. Dat betekent dat we met drie vliegtuigen om drie pylonen vliegen. 400 meter is één ronde en we doen tien rondes met topsnelheden van rond de 340 kilometer per uur."
Bij het WK Pylon Racing in Drachten © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Met zulke snelheden gaat het ook geregeld mis. Deelnemer Marcel Huisman van Vught staat na afloop van zijn race met een vliegtuig dat total loss is door een botsing.
"Het hoort er bij, maar het is wel triest elke keer als het gebeurt. Dit is niet de eerste keer. Ik doe het al vijftig jaar en ik denk dat ik het een stuk of zeven, acht keer heb meegemaakt." Een vliegtuig kost al snel 1.000 euro en verzekeren kun je ze niet.
Deelnemer Huisman met zijn kapotte vliegtuig © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Toch is het geen onveilig gebeuren, vindt Van den Bosch. "We hebben een safety-record van nul ongevallen in de afgelopen dertig jaar. Het enige wat de jongens nog wel eens doen is proberen hun vinger in een draaiende propeller te stoppen met het proefdraaien. Dat is ook wel serieus, maar met het vliegen hebben we nooit ongelukken gehad."
Jij en het vliegtuig. De rest van de wereld bestaat niet.
Peet Doddema
Peet Doddema is de enige Fries die meedoet. Het is de adrenaline, geeft hij aan. "Het is competitief en je hebt er skills voor nodig, je moet er wat voor kunnen. Wat mij eraan trekt is de adrenaline. Iedere minuut is het full focus. Jij en het vliegtuig. De rest van de wereld bestaat niet."
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Wereldkampioen worden leven niet meer op dan de eer. "Je wint er niets mee", zegt Doddema. "Dit kost alleen maar geld, Het is de eer en het respect dat je krijgt van je mede-piloten. Daar doe je het voor. En het is gezellig. We zijn allemaal vrienden van elkaar. We helpen elkaar als het tegenzit. Het gaat heel gemoedelijk, maar als we er staan, dan is het ikke, ikke, ikke."