Hoe moet het nu verder met het uitgebrande autoschip?

Het autoschip dat boven Ameland in de brand vloog, ligt nu vast in de Eemshaven. Daar kan het ruim twee maanden blijven liggen.
Meer dan een week geleden ontstond er een brand aan boord, die zo groot werd dat de bemanning het vuur niet meer onder controle kon krijgen. Eén van de bemanningsleden is daarbij om het leven gekomen.
Het duurde dagen voordat het vuur uit was. Het schip is intussen naar de Eemshaven gesleept. In dit artikel kun je lezen hoe het verder gaat.
Hoe is het met de bemanning?
De kapitein van het schip ligt nog in het ziekenhuis. Eerder meldde de rederij dat de loods en de kapitein als laatsten van de bemanning uit het ziekenhuis waren ontslagen. Donderdagochtend meldde een woordvoerder van diezelfde rederij echter dat de kapitein nog in het ziekenhuis lag. De man zou last hebben van de luchtwegen.
Toen het schip nog op zee lag kwam er veel rook vanaf
De loods is al wel uit het ziekenhuis ontslagen, net als de 21 andere bemanningsleden.
Wat gebeurt er met de lading?
Nu het schip aan de wal ligt, moet bekenen worden hoe het schip en de lading eraan toe zijn, en of er nog gevaarlijke stoffen achtergebleven zijn na de brand.
"Pas als het veilig is, kan begonnen worden met ontruimen", zei de burgemeester van de Eemshaven.

Aan boord waren een kleine 4.000 auto's. Zo'n 500 daarvan waren elektrisch. De eigenaar heeft bergingsbedrijf Boskalis de opdracht gegeven om het deel van de lading dat nog intact is van het schip te halen. Dat zouden zo'n 800 auto's zijn.
De havenmeester van de Eemshaven zegt dat het nog niet duidelijk is of de auto's in zijn haven van boord gehaald worden.
Havenmeester Pieter van der Wal is blij dat het schip nu in de haven ligt
Volgens havenmeester Pieter van der Wal is het wel 'aannemelijk' dat de auto's in de Eemshaven van boord gaan, maar hij zegt dat het schip eerst geïnspecteerd moet worden. Door de berger. Door de rederij. En door de verzekeraar. Dan pas kan besloten worden of de auto's wel of niet van boord gehaald worden, zegt hij.
De directeur van bergingsbedrijf Multraship laat weten dat die inspecties nog dagen kunnen duren. "Alles wat op het schip gebeurt is afhankelijk van de veiligheid aan boord."
Wat gebeurt er met het schip?
Als de lading uit het schip is, wordt het klaargemaakt voor verder transport. Dan wordt ook bepaald of het gerepareerd of gesloopt wordt. Deskundigen moeten bepalen of het schip total-loss is.
"We hebben een inspectie gedaan vanaf dek vijf, het oprijdek", zegt topman Peter Berdowski fan Boskalis. "Daaruit bleek dat dek één tot en met vier redelijk onbeschadigd zijn. Maar naarmate je naar boven komt is het erger."

"Dek acht is heel zwaar beschadigd en deels ingestort. Dat reflecteert hoe fel de brand is geweest."
In de Eemshaven kan het schip hoe dan ook niet gerepareerd of gesloopt worden, zegt Berdowski. De eigenaar van het schip moet bepalen waar dat moet.
Kan het schip opnieuw in brand vliegen?
Een brandweerteam van de marine houdt het schip in de gaten. Dat meldt het ministerie van Defensie. Er staan elf brandweerlieden klaar die zijn gespecialiseerd in brandbestrijding op schepen, voor het geval dat het vuur weer oplaait.

Het Korps Marine Brandweer is gekomen op verzoek van de voorzitter van Veiligheidsregio Groningen. De brandweerlieden zullen de Fremantle Highway naar verwachting tot en met het weekend in de gaten houden.
Het brandweerteam heeft speciaal materieel meegebracht naar de haven in Noord-Groningen. Het gaat onder andere om een hoogwerker die volgens Defensie de grootste is van de Benelux, met een bereik van 60 meter.
Hoe groot is de schade?
Topman Berdowski van Boskalis wil geen inschatting geven van de schade. "De kosten voor het bergen an sich vallen mee, dan heb je het over een aantal schepen en een aantal dagen. Dat zijn geen tientallen miljoenen."
De verzekeringsmaatschappij zegt geen informatie te kunnen geven over schadeclaims of inschattingen over schade aan het gehavende schip vanwege vertrouwelijkheidsclausules in het verzekeringscontract.

Alleen het verlies van de auto's zo al een schadepost opleveren van meer dan 300 miljoen euro. Dat heeft een Amerikaanse econoom berekend in het vakblad Automotive News.
Hij gaat ervanuit dat alle auto's total-loss geraakt zijn. Door de brand- en waterschade kunnen ze in ieder geval niet meer als nieuw verkocht worden, zegt hij.
Er waren onder andere auto's aan boord van BMW, Mercedes, Volkswagen, Porsche, Audi en Lamborghini.
Over eventuele milieuschade als gevolg van de brand is nog niets bekend.
Waarom wordt de haven afgeschermd met een muur van gele containers?
Rond het schip is een muur opgetrokken van tientallen gele zeecontainers. Die zijn bedoeld om het zicht op het schip te ontnemen, zegt de havenmeester. Het lijkt erop dat de eigenaar van het schip dat gevraagd heeft.

"Er zijn allemaal auto's van bekende merken aan boord", zegt de havenmaster. "Die hebben in brand gestaan, en het is niet duidelijk hoe ze er aan toe zijn. Die merken worden er niet vrolijk van als er foto's van hun uitgebrande auto's in de media komen. Het is gewoon een kwestie van 'dat wil je niet in de krant hebben'.
Hoe lang blijft het schip liggen in de Eemshaven?
Het schip kan ruim twee maanden blijven liggen. Voor 14 oktober moet het weg zijn, zegt de havenmeester.
"Het schip ligt in de Julianahaven, aan een private kade van Wagenborg. Daar hebben ze aangegeven dat het schip kan komen, maar ook dat het voor 14 oktober weer weg moet zijn. Dan komt er weer een ander groot schip."
De berger is daar akkoord mee gegaan, zegt de havenmeester. "Toen was er groen licht, en konden we naar binnen toe."
Zo komt de Fremantle Highway aan in de haven
De havenmeester is er blij mee dat het schip nu aan de kade ligt. "Het geeft een voldaan gevoel. We hebben ervoor gezorgd dat de Waddenzee en de Waddeneilanden niet vervuild zijn geraakt en daar zijn we trots op."
Was het spannend?
Burgemeesters van de eilandgemeenten hadden zorgen over het verplaatsen van het schip. Carlo Eijkels van Rijkswaterstaat begrijpt dat wel.
"Het zou niet juist zijn om te zeggen dat het niet spannend was", zegt hij. "Vooral als je zag hoe het schip brandde, met veel rook. Er kon vanalles gebeuren."
Carlo Eijkels fan Rykswettersteat: "We doen het veilig of we doen het niet"
"Ik ben blij dat we besloten hebben om zo snel mogelijk hier naartoe te varen. Veel partijen zijn opgelucht. Het schip ligt nu op een veilige plek."
Kijk voor meer nieuws over de scheepsbrand boven de Waddeneilanden op onze dossierpagina.