Lutz Jacobi stapt uit hoofdbestuur PvdA vanwege samenwerking met GroenLinks

Lutz Jacobi op archiefbeeld © ANP
Politica Lutz Jacobi (67) van de PvdA is uit het hoofdbestuur van de partij gestapt. Reden voor haar besluit is de nauwere samenwerking van de partij met GroenLinks.
Van Jacobi is al een poos bekend dat zij tegen een fusie is. "Wat heeft de kiezer eraan, de mensen in het land?", zei ze begin dit jaar nog bij Omrop Fryslân.

"Top-down, dat stoort me"

"Het is op dit moment top-down, dat stoort me vreselijk", gaf Jacobi aan. "Samenwerken, prima. Maar organisatorisch ligt het heel anders en heel ingewikkeld. Blijf eraf", was haar boodschap.
De PvdA-coryfee zou het liefst een bredere samenwerking hebben, met partijen die hun eigen identiteit behouden. "Want wat stel je voor met twee partijen?" Ze dacht aan D66, Partij voor de Dieren, SP, maar ook een JA21 sloot ze niet uit. "Elke partij heeft zo wel zijn sociale elementen, daar moet je elkaar op vinden."

Samenwerking

Bij een referendum onder de leden van beide partijen stemde een ruime meerderheid voor de samenwerking. Bij GroenLinks gaat het om 91,8 procent en bij de PvdA om 87,9 procent. Omdat Jacobi liever een "brede linkse alliantie", ziet in plaats van een lijst voelt ze zich als bestuurder geen goede vertegenwoordiger meer van de PvdA-leden.
De samenwerking houdt onder andere in dat de partijen bij de Tweede Kamerverkiezingen in november één kandidatenlijst zullen presenteren.
Daarnaast zegt ze geen energie meer te krijgen van het werk zelf, nu een fusie voor de deur staat. "Ik vind het te technocratisch, ik had geen zin meer in de fusiegesprekken en krijg geen energie meer om zo organisatorisch bezig te zijn."

Lijsttrekker

Het is nog niet duidelijk wie de lijsttrekker wordt op de gemeenschappelijke lijst. "Ik heb er alle vertrouwen in dat de beste man of vrouw op een goede manier vooraan komt te staan. Zo kunnen we een links, groen en progressief geluid laten horen in Den Haag", zei Charda Kuipers eerder. Zij is fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten.
Van een volledige fusie van de partijen is met de gemeenschappelijke lijst nog geen sprake.
Jacobi zegt niet volledig uit de politiek te stappen: "Ik blijf wel actief, ook wel in Fryslân."