Súdwest-Fryslân ziet kans voor alternatief ziekenhuisplan: "Ze kijken eenzijdig naar Joure"

Het Antonius in Sneek © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Sluiting van ziekenhuis Antonius in Sneek is niet per se nodig, denkt gemeente Súdwest-Fryslân. Verplaatsen naar Joure ook niet. De gemeente heeft een eigen onderzoek laten uitvoeren en daar zijn meerdere scenario's uitgekomen.
De gemeente gaat ervan uit dat de vier ziekenhuizen en zorgverzekeraar De Friesland deze alternatieven meenemen in hun onderzoek naar de haalbaarheid van de fusie van het Antonius en Tjongerschans.

Maar één scenario meegenomen

Ruim een maand geleden is bekend gemaakt dat Joure de nieuwe bestemming moet worden voor een gemeenschappelijk ziekenhuis. De gemeente Súdwest-Fryslân is er verbaasd over dat daarbij is uitgegaan van één scenario. Volgens de gemeente heeft eigen onderzoek laten zien dat er meerdere scenario's zijn.
Gemeente Súdwest-Fryslân wol dat nei de alternative senario's foar de sikehuzen sjoen wurdt
Uit het onderzoek zijn zes potentiële locaties voor het ziekenhuis in Sneek zelf gekomen. De locaties zijn door Antonius besproken, ze laten weten dat ze twee daarvan interessant vinden. Ze zijn echter niet meegenomen in de eindafweging en daarover is de gemeente Súdwest-Fryslân verbaasd.
Wethouder Marianne Poelman wil niet zeggen dat ze genegeerd zijn, maar dat ze verder uitgezocht moeten worden. Daarover wil ze graag afspraken maken met de besturen van de ziekenhuizen en zorgverzekeraar De Friesland.
Ze kijken eenzijdig naar Joure.
Marianne Poelman, wethouder Súdwest-Fryslân
Volgens de gemeente zijn er vier goede redenen om voor Sneek te kiezen. Het gaat dan onder andere om de aanwezigheid van de mbo-zorgopleiding van ROC Firda. Daarnaast is er goed openbaar vervoer, ruimte voor nieuwbouw en is Sneek ook aantrekkelijk als stad voor zorgpersoneel.
Poelman wijst verder op het rapport 'Elke regio telt!'. Daarin staat dat er tussen regio's onwenselijke verschillen komen als het gaat om voorzieningen voor zorg, onderwijs, werkgelegenheid en infrastructuur.

Roep om duidelijkheid

Wat Poelman nu graag wil, is duidelijkheid. Vooral over de argumenten om te kiezen voor een fusie en nieuwbouw in Joure en niet te kijken naar de alternatieven in Sneek. "Het moet gaan om de beste locatie, die met feiten onderbouwd kan worden. Nu kijken ze eenzijdig naar Joure."
Súdwest-Fryslân gaat nu een nieuw onderzoek opzetten. Daarin wordt gekeken naar wat de economische impact is van een verhuizing van het ziekenhuis. "We willen helder krijgen wat dit gaat betekenen voor onze voorzieningen, de ondernemers. Gaat dit ten koste van het onderwijs, wat betekent dit voor de studenten?"
Het onderzoek moet zo snel mogelijk klaar zijn.