Pluimveehouder Piet Faber zit in de piekbelastersregeling: "Het doet natuurlijk zeer"

Pluimveehouder Piet Faber uit Nijeberkoop heeft zich aangemeld voor de piekbelastersregeling. De 62-jarige boer wil onderzoeken of de piekbelastersregeling iets voor hem kan zijn.
"Dit doet je natuurlijk wel pijn," geeft Faber toe terwijl hij plaats neemt op het terras naast zijn huis. Achter hem staat het ijzeren hek naar het 17.000 kippen tellende bedrijf. Het hek wordt door een hangslot gesloten gehouden.
Pluimveehouder Piet Faber zit in de piekbelastersregeling
Een week geleden is er op een bedrijf in Biddinghuizen vogelgriep geconstateerd. Daardoor staat de pluimveesector weer op scherp en mogen gasten niet het terrein op. "Het is wel symbolisch voor de tijd waarin we zitten. De onzekerheid komt nu bijna van alle kanten."
De overheid koopt alleen de gebouwen en de dieren op en laat de weilanden liggen. Daar zit net het geld voor de meeste boeren.
De piekbelastersregeling is in het leven geroepen door demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof.
Boeren die dicht bij een Natura 2000-gebied wonen en te veel stikstof uitstoten, worden door de regering als piekbelaster gezien. Als zij zich laten uitkopen, kunnen ze 120 procent van de waarde van hun bedrijf krijgen.
Niet wat het lijkt
"Maar die regeling is niet wat het lijkt", zegt Faber. Naast zijn werk als boer is hij ook actief binnen de LTO als lid van de vakgroep pluimveehouderij.
"De overheid koopt alleen de gebouwen en de dieren op. Het gaat om de stikstofruimte van het bedrijf en dus laten ze de weilanden liggen. Daar zit voor de meeste boeren juist het geld. Ik heb een pluimveebedrijf en dus niet veel hectares nodig, maar boeren met koeien moeten land hebben voor het fosfaat. Daar hebben ze grote leningen voor moeten afsluiten en dan zit je dus vast."
Rekensom
Faber schreef zich in voor de regeling om te zien wat de mogelijkheden zouden zijn. "De waarde van het bedrijf wordt berekend met de staat en de leeftijd van de gebouwen. Die zijn verouderd en dus krijg je er niet veel voor. Het gaat om een paar tientjes per vierkante meter."
Als een boer 2.500 vierkante meter heeft, zit die al op een paar ton. Maar daar moet diegene nog van slopen, nog belasting betalen en er gaat nog een lening van af. "Er blijft uiteindelijk zo'n 15.000 euro per jaar over. Zit je ook nog met een hypotheek, hoe komt dat? Dus volgens mij is het nog wel even bekijken wat het makkelijkste is."

Faber zegt echter serieus te kijken naar de uitkoopregeling. "Je hebt nu ook het stempel van piekbelaster gekregen en dus kun je geen kant meer op. Je bedrijf is niets waard. Je kunt het nu ook wel verkopen, maar er is geen bank die wil meewerken. Daarnaast moet je een koper vinden voor een bedrijf dat als piekbelaster te boek staat. Dat wordt hem niet."
Opvolgers
Er waren wel opvolgers voor het bedrijf, maar die beginnen door de crisis ook te twijfelen. "Wil je nog wel boer worden met zo'n slecht toekomstperspectief? Daarnaast moeten die ook veel vernieuwen aan dit bedrijf. Hoe je het ook bekijkt, je moet als piekbelaster uitstoot verminderen. Dat zal met innovaties of reductie moeten en daar moet je het geld voor hebben."

Fryslân telt volgens de overheid 92 piekbelasters, 12 daarvan zijn kippen- en kalkoenenbedrijven.
Het is nog niet duidelijk hoeveel piekbelasters zich voor de regeling hebben aangemeld. Het ministerie van landbouw laat in een reactie aan Omrop Fryslân weten dat de cijfers in september komen.