Friezen in Italië en op Rhodos: natuurbranden en 'hagelstenen als tennisballen'

© ANP
De Griekse eilanden worden momenteel geteisterd door grote bosbranden en in Noord-Italië vliegen hagelstenen zo groot als eieren door de lucht. Twee Friezen vertellen wat ze er de afgelopen dagen hebben meegemaakt.
Alie van der Wal uit Feankleaster is met haar gezin op vakantie naar het Gardameer in Italië en kwam midden in het noodweer terecht.
"Plotseling kwamen er dreigende wolken en enorm veel bliksem. Iets wat ik niet herken van Fryslân", vertelt Van der Wal. "Dit waren een en al flitsen en wind, maar geen onweer. En compleet onverwacht was het alsof er een mitrailleurgeweer verscheen. Het waren hagelstenen als tennisballen."
Toen het over was en ze weer naar buiten kon, wist ze niet wat ze zag. Allemaal auto's met kapotte ramen en hagelschade. "Ook bij mobile homes, in de voorkant zie je gewoon gaten van de hagelstenen zitten. "

Griekenland

Op Rhodos zijn de natuurbranden nog steeds niet onder controle. Door extreme hitte, droogte en harde wind is het lastig om de branden uit te krijgen. Naar schatting is tien procent van het Griekse eiland afgebrand.
Fries om utens Annette Kastonis woont al meer dan 40 jaar op het eiland. Ze is erg onder de indruk van de branden. "Het is vreselijk", zegt Kastonis. "Rhodos is echt een heel mooi eiland. Alle bossen zijn verbrand en heel veel dieren zijn omgekomen. Het is echt zonde."
In Rhodos-stad merken we helemaal niets.
Fries om utens Annette Kastonis
Kastonis woont in Rhodos-stad, de hoofdstad in het noorden van het eiland. Daar merkt ze niet zoveel van de natuurbranden. "In Rhodos-stad merken we helemaal niets. Er is hier ook geen rook, want de wind gaat de andere kant uit naar het zuidoosten."
Veel eilandbewoners en toeristen uit de getroffen gebieden in het midden van het eiland zijn naar de stad gegaan. Ze worden opgevangen in scholen, sportzalen en hotels of bij Grieken thuis.
Met een vriendin heeft Kastonis spullen ingezameld en naar de mensen toe gebracht die het nodig hebben. "En alle supermarkten geven gratis groente, fruit, water of wat ze maar nodig hebben."

Kritiek

De hulp is te laat op gang gekomen, vindt Kastonis. "De laatste dagen komt er steeds meer hulp, maar dat had veel eerder moeten gebeuren." Ze heeft ook kritiek op de Griekse regering. "Van de regering was hier helemaal geen hulp. Alles is gebeurd door vrijwilligers en plaatselijke bevolking. De regering heeft helemaal niets gedaan."
De natuurbranden hebben grote gevolgen voor het toerisme op Rhodos, zegt Kastonis. Ze is bang dat toeristen nu wegblijven, terwijl op een groot deel van het eiland niets aan de hand is. "Als de toeristen gewoon blijven komen, hebben we geen probleem. Als mensen gaan annuleren, zijn wij daar ook de dupe van, want wij moeten het van het toerisme hebben."