Meerdere bezwaren tegen festival Psylân bij Ryptsjerk maken de toekomst van het festival onzeker

© Omrop Fryslân, Mats Gies
Het moet een mooi feest worden eind augustus: de tweede editie van het Psylân-festival op camping De Terpen bij Ryptsjerk. De organisatie hoopt zo'n 1.500 bezoekers te verwelkomen. Hoewel de vergunning van de gemeente al is geregeld, blijft de toekomst onzeker.
Psylân is eigenlijk de kleinschalige opvolger van Psy-Fi. Dat festival kon afgelopen jaar in recreatiegebied de Groene Ster bij Leeuwarden niet doorgaan door bezwaren. Ook voor dit festival zijn bezwaren gekomen.
Vier bezwaarmakers zijn vooral bang voor geluidsoverlast. Volgens een daarvan, Groene Ster Duurzaam, laat het bestemmingsplan zo'n soort festival niet toe. Toch ligt er al een vergunning van de gemeente Tytsjerksteradiel.

Muziek binnen

"Wij denken dat wij heel sterk staan", vertelt penningmeester Jacob Boskma van Psylân. "Groot verschil met andere festivals is dat de muziek hier binnen is. Wij verwachten daarom ook minimale overlast voor de omwonenden. Wij vinden het zelf erg jammer dat de bezwaren er zijn, maar we zijn er honderd procent van overtuigd dat we kunnen doorgaan."
Wanneer de rechter zich over de bezwaren zal buigen, is nog niet bekend. De rechter haalde vorig jaar een paar weken voor het grote festival Psy-Fi in de Groene Ster een streep door de vergunning.
"Dat vonden wij enorm vervelend", zegt voorzitter Bart Burkhardt van Psylân. "Niet alleen voor ons, maar ook voor de mensen die uit het buitenland kwamen en vliegtickets hadden. Daarvoor hebben we met Psylân vorig jaar getracht iets leuks neer te zetten en ik denk dat dat gelukt is."
Het festival, dat van woensdag 23 tot en met zondag 27 augustus gepland staat, heeft een vergunning voor maximaal tweeduizend bezoekers. Het lijkt er niet op dat dat aantal wordt gehaald. "We horen van veel mensen dat ze zeker komen", vertelt Burkhardt. "Maar in de laatste week verkopen we de meeste kaarten."