Het Vlietermonument op de Afsluitdijk is aan de Waddenkant weer open

Het Vlietermonument, net voor de restauratie © ANP
Mensen die de Afsluitdijk oversteken naar Den Oever, kunnen weer bij het Vlietermonument komen. Na twee jaar restauratie heeft Rijkswaterstaat de verzorgingsplek weer deel opengesteld voor verkeer.
Het monument en de verzorgingsplek liggen op de plek waar op 28 mei 1932 de Afsluitdijk is gesloten. Elk jaar maakten zo'n half miljoen mensen gebruik van deze plek om even de auto aan de kant te zetten en van het uitzicht te genieten.
De afgelopen tijd werd de verzorgingsplaats echter vernieuwd en uitgebreid. Daardoor zijn er nu 43 parkeerplaatsen beschikbaar. Niet ver van de locatie staat ook het standbeeld van ingenieur Cornelis Lely: de Afsluitdijk was zijn levenswerk. Dit beeld is nu ook weer van dichtbij te bekijken.
Het iconische beeld van Lely op de dijk © ANP
Op de verzorgingsplaats is als hoogwaterkering een muur van 750 meter lang en ruim drie meter breed gebouwd. Daardoor is er ook een groter 'balkon' op de muur, dat dient als uitkijkpunt over de Waddenzee.
Het monument is ontworpen door architect Willem Dudok en het was een gift van de bouwer van de Afsluitdijk aan de staat. De toren leed echter onder weer en wind en in de loop der tijd zijn er ook aanpassingen aangebracht aan het ontwerp. De restauratie moet alles weer in ere herstellen.

Nu de andere kant

Het gaat eerst om de kant aan de Waddenzee, de restauratie gaat nog door aan de andere zijde van de dijk. Waarschijnlijk is aan het eind van volgend jaar het Vlietermonument ook weer bereikbaar aan de IJsselmeerkant. Er zijn dan ook voorzieningen om een bakje koffie te drinken of naar de wc te gaan.
Als het werk aan het monument klaar is, kan ook de nieuwe loopbrug over de A7 in gebruik worden genomen. Die opent op hetzelfde moment als de verzorgingsplaats aan de IJsselmeerkant.