Leeuwarder voorganger van Frans Timmerman heeft nu een plaquette in Leeuwarden

Johan Willem Albarda als minister van Waterstaat © Nasjonaal Argyf
Hij volgde Pieter Jelles Troelstra op en is de eerste minister die de SDAP, de voorloper van de PvdA, ooit leverde. Toch doet de naam van de Leeuwarder Johan Willem Albarda bij de meeste mensen geen belletje rinkelen. Een nieuwe plaquette in de stad moet daar verandering in brengen.
Johan Willem Albarda wordt op 5 juni 1877 geboren in Leeuwarden. Als hij 36 jaar oud is, gaat hij voor de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP) de Tweede Kamer in. Twaalf jaar lang blijft hij kamerlid, om daarna Pieter Jelles Troelstra op te volgen als partijleider.
In 1939 worden Albarda en partijgenoot Jan van den Tempel de eerste socialistische ministers. De Leeuwarder bekleedt in het oorlogskabinet De Geer II de rol van minister van Waterstaat.
Albarda als minister van Waterstaat tijdens de oorlog © Nasjonaal Argyf
Op de Nieuwestad 156, waar de laatste woning van de SDAP'er ooit stond, hangt vanaf vandaag een plaquette. Die plaquette moet de naam van Albarda weer wat bekender maken onder het grote publiek. "Ik moest me eerlijk gezegd zelf ook even in hem verdiepen", zegt PvdA Eerste Kamerlid Hetty Janssen bij de onthulling.

Arbeidersstrijd

Albarda is 15 jaar partijleider, van 1925 tot 1940. Een tijd van crisis, waarin er in de partij relatief weinig gebeurt. Dat in tegenstelling met de periode waarin voorganger Troelstra leider is.
Plaquette voor SDAP-minister Alberda uit Leeuwarden
Dat het bord er nu hangt is te danken aan de stichting De Bres/Ons Gebouw. Peter de Haan van de stichting: "Troelstra heeft de partij mede opgericht en groot gemaakt in een ingewikkelde tijd van arbeidersstrijd. Albarda heeft zich vooral ingespannen om de partij bij elkaar te houden."

Laatste centen

Het bord is betaald met de laatste centen die over zijn van de verkoop van het voormalige verenigingsgebouw van de sociaaldemocraten in Leeuwarden. Janssen is er blij mee: "Ik hoop dat de mensen zien dat de sociaaldemocratie echt wortels heeft in Leeuwarden, in Fryslân. Dan lees je dit en kom je bij Troelstra en Anne Vondeling. Dit zijn allemaal mensen die de sociaaldemocratie verder geholpen hebben."
Het herdenkingsbord aan de Nieuwestad © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
Terwijl hij in zijn geboortetijd nog geen herdenkingsplek had, heeft de SDAP'er in Den Haag een eigen standbeeld. Het Den Haag waar het deze week voornamelijk over de nieuwste opvolger van Albarda gaat: Frans Timmermans. Peter de Haan ziet wel overeenkomsten tussen de twee politici.
Bijvoorbeeld hun motivatie om te verbinden of hun bekende speeches: "Ook Albarda was een groot orator. Je kon een speld horen vallen als hij een toespraak hield." Toch denkt Hetty Janssen dat Timmermans een stuk idealistischer is: "Albarda was niet een man van de grote wereldbeelden. Dat is Timmermans denk ik wel."