'Gemeente Leeuwarden is walhalla voor criminelen'

© Shutterstock.com (Dutchmen Photography)
De gemeente Leeuwarden biedt criminelen grote kansen. De combinatie van stad, platteland, kwetsbare wijken, bedrijventerreinen en jachthavens trekt criminelen aan, blijkt uit een rapport dat in opdracht van de gemeente is gemaakt.
Het gaat om het rapport 'Leeuwarder ondermijning, een bestuurskundig-criminologische analyse'.
Voor burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden komen de conclusies niet als een verrassing. "De dingen die erin staan, zijn zaken die ik als burgemeester wel weet. Maar als je alles onder elkaar ziet, dan zie je toch wel weer hoe serieus de situatie hier in Leeuwarden is."
Ondermijning
De ondermijning van de criminelen gaat ver, veel verder dan de verkoop van alleen drugs. In wijken met veel kwetsbare bewoners, zoals Leeuwarden-Oost en de Vlietzone, worden kleine drugsdealers aangestuurd door de grotere criminelen.
Met behulp van huisjesmelkers weten de criminelen hun invloed uit te breiden. Ze wassen geld wit door woningen in slechte staat te verhuren aan mensen die ook vaak drugsverslaafd zijn.
Politie onderzoekt een drugslab in Leeuwarden © Politie.nl
Ook bedrijventerreinen, zoals De Hemrik, worden criminele broedplaatsen. Drugs worden in loodsen opgeslagen en met auto's voor verkoop naar het centrum gebracht.

Veel mensen hebben er last van

Buma: "Dit is ondermijning waar veel gewone burgers last van hebben. Ik denk dat het goed is dit met de gemeenteraad te bespreken. We moeten samen aan de slag om te kijken wat we meer kunnen doen."
De gemeente probeert al het mogelijke te doen. "Je moet weten aan wie je een vergunning geeft en die persoon ook checken. Wat gebeurt er vervolgens met die vergunning?"
Maar bij de handhaving moet dan ook verder worden gekeken, vindt Buma. "Je moet ook gaan kijken met de vraag of er meer aan de hand is. Pas dan kun je optreden."
Sybrand Buma © ANP
Volgens de onderzoekers wordt 32 procent van de inwoners van Leeuwarden direct of indirect met drugshandel geconfronteerd.
Het kan dan ook gaan om mensen van wie een familielid verslaafd is.
Leeuwarden is een kwetsbare stad met veel mensen die in armoede leven en daarmee gevoelig zijn voor criminele activiteiten om wat bij te verdienen, of verslaafden die worden ingezet als kleinschalige verkoper. De topcriminelen maken daar misbruik van, valt te lezen.
Beter zicht krijgen
Mensen worden in het stationsgebied bijvoorbeeld actiever benaderd om drugs te kopen. Bij de verkoop worden ook sociale media zoals Telegram en WhatsApp gebruikt. De onderzoekers constateren ook dat alcohol en sigaretten tegenwoordig duurder zijn dan drugs.
Er moet iets aan gedaan worden, zegt Buma. Hij wil over vijf jaar niet weer zo'n rapport: "Dan willen wij een beter zicht hebben op de pandjesbazen die panden verkeerd verhuren en er vooral beter grip op hebben."