Planetarium nog één stap verwijderd van UNESCO-status na een positief advies

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Het Eise Eise Eise Planetarium in Franeker is nog één stap verwijderd van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het ICOMOS heeft als internationaal adviesorgaan groen licht gegeven.
ICOMOS (The International Council on Monuments and Sites) heeft het nieuws woensdag bekendgemaakt. Dat betekent dat het Werelderfgoedcomité in september het definitieve besluit neemt. Dat zou het sluitstuk van een traject zijn dat al twintig jaar duurt.
Directeur-conservator Adrie Warmenhoven is erg blij met het positieve advies. "Het voelt als een beloning voor al het werk dat we sinds 2003 hebben gedaan om werelderfgoed te worden, en als een bevestiging dat het Planetarium inderdaad zo bijzonder is als wij al wisten."
Directeur-conservator Adrie Warmenhoven © Omrop Fryslân
Het ICOMOS schrijft in het adviesrapport dat is opgesteld dat het planetarium van 'uitzonderlijke universele waarde' is.

Illustratie van een bijzondere tijd

Het model dat Eise Eisinga ooit heeft gemaakt illustreert een bijzonder moment in de geschiedenis van de wetenschap en het begrijpen van het sterrenkundig model waarbij de planeten rondom de zon draaien, zo staat er. Het planetarium is tussen 1774 en 1781 gebouwd, maar doet het nog steeds en laat bezoekers nog elke dag zien hoe het zonnestelsel werkt.
Het beroemde plafond © ANP
Of het echt de UNESCO-status krijgt, wordt tussen 10 en 25 september beslist op de vergadering van het Werelderfgoedcomité in Riyad (Saudi-Arabië).