Weststellingwerf wil Oekraïners in Nijeholtpade, maar dat overvalt het dorpsbelang

De boerderij waar het om gaat © Het Betere Boerenerf
In Nijeholtpade is ergernis over het opvangen van zo'n tien Oekraïense gezinnen in een voormalige boerderij aan de Hoofdweg. Het gaat om zo'n 40-50 mensen. Plaatselijk belang heeft het gevoel voor een voldongen feit te zijn gesteld.
De oude boerderij diende jaren als kantoor, maar kwam later leeg te staan. Het complex stond een jaar te koop, maar werd begin deze maand verkocht aan een ondernemer.
Het plaatselijk belang van Nijeholtpade heeft het gevoel in de maling te zijn genomen. Bij het bekijken van de boerderij zou de ondernemer tegen de verkoper hebben gezegd zelf in de boerderij te willen wonen en een bed & breakfast te willen beginnen. De verkoper zou de boerderij daarom hebben gegund aan de ondernemer.
Plaatselijk belang denkt echter dat het anders zit. Toen maandag de financiering rond was, werd plaatselijk belang door gemeente Weststellingwerf gebeld voor een gesprek over een 'belangrijk onderwerp', waar verder niet over mocht worden gesproken.
Het gemeentehuis van Weststellingwerf © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Inmiddels heeft het college een brief naar de inwoners van Nijeholtpade stuurde. Daarin zegt de gemeente de boerderij te willen huren en het binnen een paar maanden geschikt te willen maken voor tijdelijke bewoning. Er is een huurovereenkomst gesloten voor twee jaar.
De gemeente heeft eerst naar eigen vastgoed en grond gekeken, maar omdat dat soort plekken er te weinig zijn, kijkt Weststellingwerf ook naar gebouwen die gehuurd kunnen worden.

Communicatie

In de brief wordt melding gemaakt van het overleg met plaatselijk belang. Voorzitter Anton Hoekstra is daar niet blij mee. Want volgens hem wordt zo de indruk gewekt dat plaatselijk belang meewerkt aan de opvang, terwijl dat echt nog niet het geval is.
"Natuurlijk moet er onderdak komen voor deze mensen, alleen de manier waarop dit wordt gedaan lijkt helemaal nergens op", zo verklaart Hoekstra.
Weststellingwerf wil een tijdelijke omgevingsvergunning regelen en zodra dat voor elkaar is, kan er bezwaar worden gemaakt. Plaatselijk belang is van plan om dat te doen. De ondernemer die de boerderij heeft gekocht, wilde geen commentaar geven.
Vrijdagavond houdt de gemeente in Nijeholtpade een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Na de zomer volgt er nog zo'n bijeenkomst. Plaatselijk belang is van plan om zelf ook een bijeenkomst te houden, maar dan zonder de gemeente.