Het oude gemeentehuis van IJlst maakt plaats voor zo'n 50 nieuwe woningen

Het onkruid tiert welig voor het oude gemeentehuis in IJlst © Gemeente Súdwest-Fryslân
Het voormalige gemeentehuis van IJlst maakt plaats voor de nieuwbouw van zo'n vijftig huizen. Gemeente Súdwest-Fryslân heeft daar na gesprekken met Stadsbelang IJlst en inwoners een klap op gegeven.
Er werd al jaren gesproken over wat er met het terrein van het voormalige gemeentehuis moest gebeuren. Tot vier jaar geleden zaten er nog ambtenaren van de gemeente, later werd het complex aan de Stadslaan een poos gebruikt als coronatestlocatie voor GGD Fryslân.

Behoefte aan huizen

IJlst heeft echter behoefte aan meer huizen voor jongeren, jonge gezinnen en ouderen.
Wethouder Michel Rietman geeft dat dat het gesprek over de toekomst van het terrein lang heeft geduurd en dat hij zich kan voorstellen dat mensen daar wel eens moe van werden. Maar het moet wel zorgvuldig, zegt hij.

Voorkeur voor nieuwbouw

Nu is er eindelijk overeenstemming. In maart heeft de gemeente inwoners twee opties voorgelegd: het verbouwen van het huidige complex of nieuwbouw. De voorkeur was voor de laatste optie.
Voordelen van nieuwbouw is dat er tweemaal zoveel huizen kunnen komen en dat er ook energiezuiniger kan worden gewoond. Er ligt nu een woningbouwprogramma met voorwaarden en uitgangspunten.

Het oude gemeentehuis

Het betekent wel dat het voormalige gemeentehuis van Wymbritseradeel verdwijnt. Dat vinden sommige mensen wel jammer. "Tijdens de bijeenkomst met inwoners merkte ik dat ook", zegt wethouder Rietman.
"Er zijn tilijken gesloten en kinderen ingeschreven. Daar zit ook de emotie. Maar er zit nog meer emotie bij het oude stadhuis in de kern. Je bent wel bewust dat je hier met wonen aan de slag wil. Dan moet je ook kritisch kijken of dat met het huidige pand kan."
In 2020 was het pand nog coronatestlocatie © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Rietman laat wel weten dat hij het mooi zou vinden als de ontwikkelaar of architect lokale kenmerken laat terugkomen, die doen denken aan de oude gemeente of de stad. Verder hoopt hij dat onderdelen van het oude gemeentehuis opnieuw gebruikt kunnen worden bij andere projecten.

2024 meer duidelijkheid

Hoe het ontwerp er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Súdwest-Fryslân hoopt in de loop van 2024 meer duidelijkheid te hebben over de ontwikkelaar en het exacte plan.