Juridische stappen gezet om opvang van Oekraïners in Herbaijum te keren

De boerderij aan de Rijksweg © Omroep Zilt, Richard de Boer
De opvang van Oekraïense vluchtelingen in Herbaijum is nog onzeker. Dat bleek dinsdag op een ingelaste bijeenkomst. Zelfs de eigenaren van de boerderij waar de opvang moet komen, zijn het oneens.
In dorpscafé Oant Moarn kwamen dinsdag zo'n 50 inwoners van het dorp bijeen. Een groot deel van hen voelde zich overvallen door het nieuws dat er in de boerderij aan de Rijksweg zo'n 30-35 vluchtelingen moeten worden opgevangen.

Brief

Sommige inwoners waren nog niet per brief op de hoogte gesteld. Burgemeester Marga Waanders van Waadhoeke gaf aan dat er wel brieven zijn verstuurd, maar dat die kennelijk nog niet bij iedereen zijn aangekomen. Het dorpsbelang is via de mail op de hoogte gebracht.

Onenigheid tussen eigenaren

De bedoeling is dat de opvang in het achterste deel van de boerderij Sickema State komt. Daar zit op dit moment een bed & breakfast. In het voorhuis van de boerderij woont het echtpaar De Boer, de bed & breakfast is van hun dochter. De ouders verklaarden echter niet op de hoogte te zijn van het plan van hun dochter en de gemeente.
De familie is bang voor overlast en het verlies van privacy. Zij kochten de boerderij zo'n zeven jaar geleden en de ouders verdeelden het later met de kinderen. De ouders zijn niet blij met de situatie. "Hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Wij laten het niet gebeuren dat dit door onze strot wordt geduwd," verklaarden ze.

Juridische stappen

Er is een advocaat ingeschakeld, maar de burgemeester wilde geen uitspraken doen over eventuele juridische gevolgen. "Dat moeten we hier niet uitvechten."
Wel gaf Waanders toe niet op de hoogte te zijn van de woonsituatie, al was de eigenares gevraagd naar mogelijke belemmeringen. "Dit is voor ons een nieuw gegeven. Ik snap dat dat ingewikkeld en pijnlijk is, maar we komen nog met een antwoord."
De burgemeester bij de informatiebijeenkomst in Herbaijum © Omroep Zilt, Richard de Boer
Sommige omwonenden vinden de grootte van de opvang niet in verhouding met de grootte van het dorp, dat ook geen school, winkel of goede busverbinding heeft.
Er moet nog een vergunning gegeven worden voor de opvanglocatie. De bedoeling was dat de eerste vluchtelingen niet eerder dan eind augustus in Herbaijum worden verwacht. Gemeente Waadhoeke moet van het Rijk in totaal 255 opvangplekken voor Oekraïners regelen.