12 jaar wachten op een beschutte werkplek, Súdwest-Fryslân neemt maatregelen

Stefano werkt aan zonnepanelen © Omrop Fryslân, Earryt Sijens
De gemeente Súdwest-Fryslân trekt 420.000 euro uit om de wachtlijst voor de zogenoemde beschutte werkplekken in te korten. Inwoners met een arbeidsbeperking hebben behoefte aan werk met extra begeleiding en uitleg, maar staan tot wel 12 jaar op een wachtlijst.
De Sneker Stefano (22) heeft een technisch oog en twee rechterhanden. Als hij klaar is met school, weet hij wat hij wil: aan het werk. Dat blijkt met zijn ADHD nog niet zo makkelijk. "Ik wilde heel graag aan het werk. Ik viel alleen net buiten de boot."

Extra begeleiding

Zijn moeder komt met het idee om een beschutte werkplek te vinden, een werkplek met extra begeleiding en uitleg. Het zal uiteindelijk vier jaar duren voordat Stefano bij Empatec in Sneek aan het werk kan.
Lange wachtlijsten voor beschutte werkplaatsen
Er zijn anderen die nog drie keer zo lang moeten wachten, zegt wethouder Marianne Poelman van de gemeente Súdwest-Fryslân. "Op dit moment hebben we 35 mensen op de wachtlijst. Wie zich nu meldt, moet gemiddeld 12 jaar wachten."
Na de invoering van de participatiewet in 2015 stelt de overheid vast hoeveel werkplekken er in de gemeente moeten zijn, en stelt daar het geld voor beschikbaar. Toch zijn er in de praktijk veel meer mensen dan plaatsen, en dat resulteert in een lange wachtlijst in gemeenten in het hele land.

Lange termijn

Dat de gemeente Súdwest-Fryslân nu zelf moet betalen, betekent dat er in andere zaken niet geïnvesteerd kan worden. "Dit is geen oplossing voor de toekomst", zegt Poelman.
Ze kijkt naar Den Haag voor een structurele oplossing. Demissionair minister Carola Schouten zei eerder deze maand dat zij aan een voorstel werkt. In september moet bekend worden of deze Tweede Kamer daar nog over zal stemmen, of dat het na de verkiezingen gebeurt.