Omrop Fryslân komt met nieuwe podcast: 'Wike yn, wike út'

© Omrop Fryslân
Omrop Fryslân lanceert een nieuwe podcast: 'Wike yn, wike út.' De podcast is nu te vinden in de bekende apps. Vooralsnog als pilot en in de toekomst op wekelijkse basis. Maar wat houdt deze podcast eigenlijk in?
"Er zijn dagelijks veel landelijke podcasts, van de NOS en de kranten", zegt presentator Wim Brons. "Daarin zoomen ze op een onderwerp in. Dat doen wij ook, maar dan op wekelijkse basis."
Presentator Wim Brons vertelt over de nieuwe podcast
Podcasts zitten al langere tijd in de lift, zegt Brons. "Nieuwspodcasts zijn niet het populairste genre, maar we zijn wel benieuwd hoe het wordt ontvangen. Daarom horen we ook graag de reacties."
Politiek verslaggever Onno Falkena aan het woord © Omrop Fryslân
"Het is een pilot voor een wekelijkse nieuwspodcast dat over één onderwerp gaat. Het kan iets actueels zijn van die week, maar het kan ook wat uitdiepen over een onderwerp dat al langer speelt", zegt Brons.

Lelylijn

In de eerste aflevering wordt meteen een groot dossier opgepakt. Aan de redactietafel bij Omrop Fryslân zijn Leeuwarder wethouder Evert Stellingwerf en politiek verslaggever Onno Falkena te gast.
Zij bespreken de stand van zaken rondom de Lelylijn en de mogelijke rol van Leeuwarden in deze spoorverbinding. Stellingwerf ziet liever dat het beeld van de 'Lelylijn naar Groningen' wordt omgebogen in de 'Lelylijn naar Groningen en Leeuwarden.' Veel partijen willen iets van de spoorlijn, het is daarmee ook een touwtrekkerij.
Aan tafel werd gesproken over de geschiedenis van de lijn, de stand van zaken en de rol van Leeuwarden. Daarnaast verscheen recent een plan van de Deutsche Bahn waarin de Lelylijn ook getekend staat. De veranderingen in de Friese politiek kunnen tevens gevolgen hebben voor de spoorlijn.

Enthousiasme en kritiek op de spoorlijn

Uit het onderzoek bleek dat de aanleg van een Lelylijn 11 procent goedkoper zou zijn dan de vernieuwing van bestaand spoor vaar Zwolle. Daarmee stond de verbinding weer helemaal op de politieke kaart.
De NS liet in 2020 weten dat ze de aanleg van de Lelylijn willen en in 2021 werd de realisatie van het spoor opgenomen in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte IV. Sinds eind vorig jaar staan er ook in Brussel belangrijke seinen op groen.
Maar toch wordt het plan lang niet door iedereen omarmd. Er is ook veel kritiek. Dat heeft in veel gevallen te maken met het 'Delptaplan voor het Noorden' en het idee dat de komst van de spoorlijn hand in hand moet gaan met een aanzienlijke woningbouw. De FNP was als partij in de verkiezingen voor de Provinciale Staten bijvoorbeeld erg kritisch.
Luister hier de volledige aflevering van 'Wike yn, wike út'
De podcast is te vinden in Spotify en Apple Podcasts. Klik op de linkjes voor de podcastpagina. Omdat het om een pilot gaat wordt de podcast ook voorgelegd aan het panel van Omrop Fryslân.