Herbaijum biedt ruimte aan zo'n 30 vluchtelingen uit Oekraïne

Het pand aan de Rijksweg © Google Street View
Gemeente Waadhoeke wil binnenkort zo'n 30-35 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in Herbaijum. Op dit moment wordt hard gewerkt om een gebouw aan de Rijksweg op te knappen voor de opvang.
Het streven is dat de locatie eind augustus beschikbaar is voor de vluchtelingen. Wanneer de vluchtelingen precies komen en hoe lang ze blijven, hangt onder andere af van de situatie in Oekraïne.
Op dit moment worden in gemeente Waadhoeke vluchtelingen uit Oekraïine opgevangen in Menaam, Minnertsga, Sexbierum en Franeker. De verwachting van de Veiligheidsregio Fryslân is dat in ieder geval tot maart 2025 vluchtelingen worden opgevangen in de gemeente.
Op alle gemeentelijke locaties is beveiliging en wordt een locatiebeheerder aangesteld om de bewoners te helpen. Ook wordt er Nederlandse les aangeboden. Wie helpen wil als vrijwilliger, kan zich melden bij vrijwilligerscentrale Connexa.
Aanstaande dinsdag organiseert de gemeente Waadhoeke een inloopmoment voor belangstellenden in Herbaijum, vanaf 17.00 uur in het Oant Moarncafé.