FryslânDOK 'De bodem bereikt': "Biologisch eten moet mainstream worden"

Martien Lankester © Omrop Fryslân
Om meer mensen te stimuleren biologisch te eten, gaat in de Greidhoeke het pilotproject 'Bioregio' van start. In deel 2 van de FryslânDOK 'De bodem bereikt' gaat het over de relatie tussen een gezonde bodem en gezonde mensen. Dit weekend te zien bij NPO2 en Omrop Fryslân.
Langzaam stapelen de bewijzen zich op dat ons eetpatroon leidt tot sterk toenemende gezondheidsproblemen en toenemende kosten in de gezondheidszorg. Toch blijft het aandeel biologische landbouw nog altijd onder de vijf procent steken.
Zolang de vraag niet toeneemt, zal het voor de landbouwsector ook lastig zijn om over te gaan op meer biologisch boeren.
De biologische buurtmarkt Eco Erf in Bolsward © Omrop Fryslân
Om deze situatie te doorbreken, zijn nieuwe initiatieven nodig. Dat is de overtuiging van Martien Lankester uit Iens. Hij is opgeleid tot arts en houdt zich zijn hele leven al bezig met het effect dat voedsel op de gezondheid van mensen heeft. Hij vindt het nu hoog tijd worden om biologisch eten mainstream te maken.
Martien Lankester in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas © Omrop Fryslân
Met het project 'Bioregio' wil Lankester bekijken wat er nodig is om mensen massaal aan het biologische voedsel te krijgen. Een belangrijk punt is natuurlijk het prijsverschil.

Korting

Hij denkt dat dat op te lossen is door consumenten korting te geven op biologische producten. Dat zou betaald kunnen worden door het geld dat wordt bespaard in de gezondheidszorg, als mensen gezonder eten. Mogelijk zouden die mensen ook korting kunnen krijgen op hun ziektekostenpremie.
Daarnaast wil Lankester laten onderzoeken hoe sterk de relatie is tussen gezond eten en gezonde mensen. Als die relatie beter kan worden aangetoond, is het voor de zorg ook interessanter om mee te doen aan dit soort initiatieven. Lankester wil met alle partijen, van boeren tot zorgverzekeraars, in gesprek.
Een uitgebreid gesprek met Martien Lankester is als podcast te beluisteren op verschillende podcastplatformen onder de naam 'FryslânDOK - de boaiem berikt'.
Op 'Us Hôf' in Sibrandabuorren zorgen mensen zelf voor hun biologische voedsel © Omrop Fryslân
Al in 1980 stond Martien Lankester aan de basis van een groepje pioniers: een achttal boeren rondom Wommels die als eersten biologisch-dynamisch begonnen te werken. De boeren werden destijds vreemd aangekeken, maar bij de meesten is het gelukt en ze hebben nu opvolgers die nog altijd biologisch werken.

Bio

Een van hen is Wytze Brandsma uit Bolsward. Hij gelooft echt in de gezondheid van zijn zuivel, en is ervan overtuigd dat 'bio' tot een gezonder platteland leidt, waarvan iedereen beter wordt, fysiek en mentaal.
Biologisch-dynamische boer Wytze Brandsma © Omrop Fryslân
FryslânDOK 'De bodem bereikt' - deel 2 (herhaling van 28/29 januari 2023)
Zaterdag 15 juli NPO2 15.30 uur (herhaling zondag 13.23 uur)
Zondag 16 juli Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling elk uur)
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld