Toenemend aantal gedumpte kittens en andere beesten in Burdaard: "Dan word ik heel boos"

© RTV NOF
In het afgelopen jaar is er een verontrustende trend opgemerkt in de omgeving van Burdaard, waar steeds meer kittens en andere dieren worden gevonden in de berm.
Dat heeft geleid tot grote zorgen onder de lokale gemeenschap, waaronder bij Issie Jellema, die maar liefst zes kleine kittens heeft gevonden in de nabijheid van het dorp. "Ik denk zelf dat de kans heel groot is dat ze gedumpt zijn", zegt Jellema.
De vondst van deze dieren - waaronder ook babyvarkens en hanen - roept veel vragen op over hoe ze daar belanden en wat er mogelijk nog meer te verwachten valt. Ondanks talloze oproepen op verschillende kanalen hebben dorpsgenoten nog geen antwoorden kunnen vinden.

Geen informatie

De gemeenschap heeft medeleven getoond, maar concrete informatie blijft uit, merkt Jellema: "Ik moet er echt afstand van nemen, je probeert je er wel in te verplaatsen, maar dan word ik heel boos."
Het feit dat de kittens te jong zijn om voor zichzelf te zorgen, doet vermoeden dat de meesten bewust gedumpt zijn. Er is gesuggereerd dat sommige mensen mogelijk denken dat het geld kost om de dieren naar het asiel te brengen, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is.

Meer bewustzijn creëren

Deze situatie heeft Jellema en anderen in de gemeenschap gemotiveerd om de aandacht te vestigen op dit probleem. Ze willen graag dat er meer bewustzijn gecreëerd wordt over de verantwoordelijkheid die we hebben ten opzichte van dieren en de gevolgen van dieren dumpen.