Ook Saffier krijgt zijn vmbo-diploma; dat is bijzonder (en tegelijkertijd juist niet)

Saffier is blij met zijn praktijkdiploma © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Vier leerlingen van het speciaal onderwijs doen mee aan de diploma-uitreiking op het OSG Singelland. En dat is uniek.
Trots is hij. Saffier heeft een glimlach van oor tot oor met zijn praktijkdiploma in de hand. "Ik had niet verwacht dat ik behandeld zou worden als een normale student. Hoe grof dat ook klinkt. Nu word ik behandeld als iedereen."
Saffier zit op het voortgezet speciaal onderwijs (VSO ), op de school De Zwaai en doet zijn praktijkexamens op het OSG Singelland. "Aangezien ik wel op het speciaal onderwijs zit, zou je denken dat ik een andere behandeling krijg. Dat gebeurt niet, dus ik ben zeer tevreden!"
Hanneke van Stralen, teamleider bij de OSG Singelland © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
De leerlingen van het VSO doen dus hun praktijkonderwijs op OSG Singelland. De school heeft dat in samenwerking met speciaalonderwijsorganisatie RENN4 gedaan.
"De leerlingen volgen een deel van het programma bij ons en een deel bij RENN4", zegt teamleider Hanneke van Stralen van de OSG. "Zo kunnen de leerlingen een volwaardig VMBO-diploma halen. Het is bedacht om het ook nog verder uit te breiden, zodat we nog meer leerlingen deze kans kunnen bieden. Volgend jaar bieden we dan ook het niveau basis er bij aan."
De school wilde graag de leerlingen belonen voor het halen van het praktijkgedeelte van de opleiding. "Tot op heden hebben wij nog nooit gebruikt gemaakt van de feestelijke uitreiking voor deze leerlingen. Dat doen we vanaf nu juist wel."
Het is maar een mondeling, niets speciaals!
Saffier heeft vertrouwen in zijn Staatsexamen
Het is dus nog geen volledig diploma. Zaterdag moeten de leerlingen nog een Staatsexamen doen. Saffier maakt zich geen zorgen: "Ik ben er wel klaar voor. Het is ook maar een mondeling, dus het is niets speciaals!"
Die voorbereiding komt later wel. Nu eerst genieten van dit feestje, of zoals Saffier zegt: "Nu lekker rustig chillen."