OM vervolgt twee schippers dodelijk bootongeluk Waddenzee voor dood door schuld

© Shutterstock
Het OM vervolgt de kapiteins van de snelle veerboot en de watertaxi die betrokken waren bij het dodelijk bootongeluk op de Waddenzee in oktober afgelopen jaar.
Het OM verwijt de schippers dat ze te snel hebben gevaren en niet goed hebben gecommuniceerd. Ze worden vervolgd voor dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.
De schippers zijn een 33-jarige man uit de gemeente Harlingen en een 47-jarige man uit de gemeente Terschelling.
De schipper van de watertaxi zou volgens het OM vlak voor de aanvaring een "onbegrijpelijke en onveilige stuurbeweging" hebben gemaakt. "Uiteindelijk kon de schipper van de veerboot daardoor alleen maar over de watertaxi heen varen", schrijft het OM. Waarom hij dat heeft gedaan zou hij niet meer weten.

Ongeluk

Snelboot Tiger van Rederij Doeksen kwam op de vroege ochtend van 21 oktober 2022 in aanvaring met watertaxi Stormloper. Dat gebeurde in het Schuitengat bij Terschelling.
De watertaxi werd zwaar geraakt en zonk.
Vier mensen zijn omgekomen bij het ongeluk. Na uitgebreide zoekacties is het lichaam van de 12-jarige Riemer van der Veen uit Sexbierum nog steeds niet gevonden.

Zaak bijrijder geseponeerd

De zaak van de 'bijrijder' van de veerboot wordt geseponeerd. Het OM heeft geconcludeerd dat hij geen enkele invloed had op het besturen van het schip.
Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank in Leeuwarden deze zaak gaat behandelen.